Θετικά τα Πρώτα Δείγματα από Θεραπευτικό Εμβόλιο για τον Καρκίνο

Ένα νέο, πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο που δοκιμάστηκε προσφάτως σε πειραματόζωα έδειξε πολύ θετικά δείγματα και δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Cell. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο αυτό κατάφερε να προκαλέσει δύο θετικές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες τελικά οδήγησαν σε περιορισμό των νεοπλασμάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της μελέτης, η ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου ενίσχυσε τα επίπεδα των κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων που μπορούν να μολύνουν και να καταστρέψουν τα νεοπλασματικά κύτταρα. Ακόμη, το εμβόλιο ενίσχυσε τη δράση του συστήματος της φυσικής ανοσίας, ενεργοποιώντας τις ιντερφερόνες τύπου 1. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της επιστημονική ομάδας, οι επιδράσεις του εμβολίου στο σύστημα της φυσικής ανοσίας επέτρεψαν στο τελευταίο να επηρεάσει το μικροπεριβάλλον των νεοπλασμάτων καταστέλλοντας διάφορους μηχανισμούς που επηρέαζαν αρνητικά τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες ήταν ότι η υποδόρια χορήγηση του εμβολίου δεν κατάφερε να επιτύχει τους παραπάνω στόχους, επομένως αν το εμβόλιο φτάσει τελικά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών με ανθρώπους εθελοντές θα πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλεβίως.

Η προσέγγιση την οποία ακολούθησαν οι επιστήμονες με το συγκεκριμένο θεραπευτικό εμβόλιο ονομάστηκε “vaxx-innate” και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο. Πρακτικά, η ομάδα έδειξε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση του εμβολίου ενισχύει τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένους μηχανισμούς επιβίωσης των νεοπλασματικών κυττάρων.

Το εμβόλιο που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη θα χορηγηθεί στο μέλλον σε ασθενείς που έχουν λάβει ήδη ειδικές θεραπείες που στοχεύουν τα Τ λεμφοκύτταρα. Ο στόχος από τη χορήγηση του εμβολίου είναι να ενισχυθεί η δράση των Τ λεμφοκυττάρων, τροποποιώντας παράλληλα το μικροπεριβάλλον των νεοπλασμάτων έτσι ώστε να εμποδίζεται λιγότερο η κυτταροτοξική δράση των λεμφοκυττάρων.

Το νέο πειραματικό εμβόλιο λέγεται SNAPvax και αναπτύχθηκε από το NIAID Vaccine Research Center των ΗΠΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Vaccitech North America. Η τελευταία εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει σύντομα το νέο εμβόλιο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα