Τεχνητά Γλυκαντικά: Πόσο Επικίνδυνα είναι για την Υγεία μας;

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν ελάχιστες θερμίδες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Cell έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σουκραλόζης και σακχαρίνης μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια του εντέρου, ενισχύοντας την απόκριση του οργανισμού στη ζάχαρη.

Πρακτικά η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι ουσίες αυτές δεν είναι χημικά αδρανείς και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 120 εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών. Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε καθημερινά σουκραλόζη ή σακχαρίνη, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε placebo και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Μέσα σε 7 μόλις ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εθελοντές που έπαιρναν τεχνητά γλυκαντικά είχαν παρουσιάσει ήδη σημαντικές μεταβολές στον εντερικό μικροβίωμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανοχή τους στη γλυκόζη.

«Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών που εξετάσαμε», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Δύο άλλα τεχνητά γλυκαντικά που εξετάστηκαν στη μελέτη, συγκεκριμένα η ασπαρτάμη και η στέβια, δεν προκάλεσαν αλλαγές στον εντερικό μικροβίωμα ούτε επηρέασαν την ανοχή στη γλυκόζη.

Θέλοντας να εξετάσουν περισσότερο την απόκριση του εντερικού μικροβιώματος σε διάφορα τεχνητά γλυκαντικά, οι επιστήμονες της μελέτης έκαναν μία ακόμα μελέτη σε ποντίκια αυτή τη φορά.

Η ομάδα μεταμόσχευσε στα ποντίκια ένα εντερικό μικροβίωμα παρόμοιο με αυτό που είχαν οι εθελοντές της προηγούμενης μελέτης. Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρουσίασαν μία σειρά αλλαγές στο έντερο οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανοχή τους στη γλυκόζη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζεται από τα τεχνητά γλυκαντικά και ακολούθως προκαλεί μία σειρά αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Αν αναλογιστούμε πόσο ευρεία είναι η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών σήμερα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης.

Στην κλινική δοκιμή με ανθρώπους εθελοντές, οι επιστήμονες χορήγησαν δόσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος σήμερα, ωστόσο και πάλι παρατηρήθηκαν εμφανείς επιπτώσεις.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα προσαρμόζεται στη διατροφή μας εντός λίγων ημερών, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεαστούν τα βακτήρια του εντέρου από την τακτική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών.

Προφανώς, το μικροβίωμα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στα τεχνητά γλυκαντικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι θα πρέπει να εξετάσουμε περισσότερο τις επιδράσεις των παραπάνω ουσιών.

Αν και η ζάχαρη επηρεάζει τόσο το σωματικό βάρος όσο και την ανοχή στη γλυκόζη, μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις.

Προσφάτως, μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν σόδα διαίτης με ασπαρτάμη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν παχυσαρκία σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν το παραπάνω ρόφημα.

Ένα κομμάτι του προβλήματος αφορά ίσως τη γεύση των γλυκαντικών. Η σακχαρίνη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της ζάχαρης ή τα βακτήρια στο στόμα ή το έντερο, προκαλεί σημαντικές μεταβολικές δράσεις.

Οι παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον εγκέφαλο, όσο και την όρεξή μας.

Τα τελευταία χρόνια, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί επίσης με την άνοια και τον καρκίνο.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι αδρανείς ουσίες και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Alexander Grey

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα