Τα Συμπληρώματα Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων Δεν Βοηθούν στη Διατήρηση της Καρδιαγγειακής Υγείας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, θάνατο από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές αρρυθμίες όταν χορηγούνται σε μορφή συμπληρώματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από 112.059 εθελοντές που έλαβαν μέρος σε 79 μικρότερες τυχαιοποιημένες μελέτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επηρέαζαν ελάχιστα ή καθόλου τον κίνδυνο θανάτου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προσέφεραν, ωστόσο, κάποια οφέλη καθώς περιόρισαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Ένα αρνητικό ήταν ότι μείωσαν επίσης τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, ή HDL, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Cochrane Library Journal.

Τα ευρήματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στην ομάδα ερευνητών που έκανε την ανάλυση.

«Όταν βλέπω τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι για αρκετό χρόνο πιστεύαμε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν οφέλη στην καρδιακή και αγγειακή υγεία», είπε η Λι Χούπερ, μία συγγραφέας της έρευνας.

«Οι έρευνες ήταν εξαιρετικά συνεπείς. Οι υψηλής ποιότητας έρευνες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αρρυθμίας», είπε.

Η Χούπερ και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που είχαν παρακολουθήσει τους εθελοντές για 1-6 χρόνια.

Η ανάλυση παρατήρησε ότι υπήρχαν οφέλη από την κατανάλωση ελαίου κράμβης και ξηρών καρπών, ιδιαίτερα στην πρόληψη των καρδιακών αρρυθμιών. Ωστόσο, η Χούπερ δήλωσε ότι οι επιδράσεις ήταν σχετικά μικές. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι για κάθε 143 άτομα που αυξάνουν την κατανάλωση ελαίου κράμβης στη διατροφή τους, μόλις 1 θα καταφέρει να μην παρουσιάσει την καρδιακή αυτή πάθηση. Επιπλέον, 1000 άτομα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση ελαίου κράμβης και ξηρών καρπών προκειμένου να προληφθεί ο θάνατος ενός ατόμου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αν και τα δεδομένα δεν έδειξαν κάποιο όφελος από τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, η Χούπερ είπε ότι ακόμα δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τη λήψη τους. Ο λόγος είναι ότι τα παραπάνω συμπληρώματα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, επομένως στις περιπτώσεις που η λήψη τους γίνεται μετά από εντολή γιατρού, αυτή πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνονται τα συμπληρώματα αυτά για την πρόληψη της καρδιακής υγείας.

Καθώς οι έρευνες που εξετάζονται σε μία μετα-ανάλυση έχουν συνήθως μεγάλη ετερογένεια, τα ευρήματά τους δεν θεωρούνται τόσο ισχυρά όσο αυτά μίας μεγάλης κλίμακας μελέτης, είπε ο Δρ Ζάοπινγκ Λι, ένας καθηγητής ιατρικής που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Εκτός από αυτό το γεγονός, οι έρευνες είχαν επίσης μικρή διάρκεια και επομένως ίσως δεν ήταν δυνατό να είναι εμφανής κάποια διαφορά στον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου, είπε ο Λι.

Επιπλέον, ο κάθε εθελοντής έκανε διαφορετική διατροφή γεγονός που έχει σημασία, καθώς οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα-3 είναι ευκολότερο να μελετηθούν σε άτομα που λαμβάνουν λίγα ωμέγα-3 από τη διατροφή τους.

Ο Δρ. Μίχαελ Μπλάχα, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτή απλά επιβεβαιώνει τις απόψεις του σχετικά με τα συμπληρώματα με ωμέγα-3.

«Δεν εκπλήσσομαι από τα αποτελέσματα», δήλωσε. «Και άλλες έρευνες παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 δεν προσφέρουν τα επιθυμητά οφέλη, επομένως δεν υπάρχει λόγος να δίνονται σε άτομα που κάνουν μία υγιεινή διατροφή».

Ο λόγος δεν είναι ότι τα ωμέγα-3 δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία, κατέληξε ο Μπλάχα. «Ωστόσο το ιδανικό είναι να λαμβάνονται με τη διατροφή και όχι με τη μορφή συμπληρωμάτων».

Βιβλιογραφία: Reuters Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα