Τα Προβιοτικά Μπορεί να Επηρεάσουν την Αποτελεσματικότητα της Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας για τον καρκίνο με αρκετά οφέλη. Είναι σημαντικό επομένως να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της και να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς ασθενείς. Μία νέα έρευνα που εξέτασε το εντερικό μικροβίωμα ωστόσο, κατέληξε σε ορισμένα απρόσμενα αποτελέσματα.

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ένα σχετικά νέο πεδίο έρευνας. Ωστόσο, είναι μία θεραπεία που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ύφεση και έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Cancer Research Institute, η ανοσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καρκίνους που είναι ανθεκτικοί τόσο στη χημειοθεραπεία όσο και στην ακτινοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Τα κύτταρα του καρκίνου συνήθως δεν ανιχνεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο μέσω των φαρμάκων της ανοσοθεραπείας, προκαλείται μία ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση που μπορεί να ξεπεράσει το παραπάνω πρόβλημα.

Οι αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Επηρεάζουν την ικανότητα των νεοπλασματικών κυττάρων να αποφεύγουν τη στόχευση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, είναι αποτελεσματική μόλις για το 20-30% των ασθενών με καρκίνο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν προσφάτως ότι το εντερικό μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικρόβια, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μία ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Πάρκερ για την Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου στο Σαν Φρανσίσκο, εξέτασε αν η σύσταση του μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά επιτυχίας την ανοσοθεραπείας.

Ένα Απρόσμενο Αποτέλεσμα

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της ανοσοθεραπείας, του εντερικού μικροβιώματος και της διατροφής στους ασθενείς με καρκίνο. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 113 εθελοντές με μεταστατικό μελάνωμα που είχαν ξεκινήσει θεραπεία.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο του American Association for Cancer Research, που έγινε στην Ατλάντα.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λάμβαναν. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείγματα κοπράνων από τον κάθε εθελοντή για να αποκτήσουν μία εικόνα για το εντερικό του μικροβίωμα. Παρακολούθησαν επίσης την πορεία της θεραπείας κάθε ασθενούς.

Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα προβιοτικά συμπληρώματα σχετίστηκαν με 70% μειωμένη απόκριση στον αναστολέα σημείων ανοσιακού ελέγχου της ανοσοθεραπείας. Σχεδόν το 42% των εθελοντών ανέφερε ότι έπαιρνε ένα τέτοιο συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης σύνδεση ανάμεσα στα προβιοτικά και τη μειωμένη ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος. Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει τη σύνδεση αυτή και σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου που δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία.

«Η γενικότερη αντίληψη είναι ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος», είπε η Κριστίνη Σπένσερ, επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Πάρκερ. «Αν και σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό πιθανώς να μην συμβαίνει στους καρκινοπαθείς».

Χρησιμοποιώντας το Εντερικό Μικροβίωμα

Η διατροφή φαίνεται ότι παίζει επίσης ρόλο. Οι ασθενείς που έκαναν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν πενταπλάσια πιθανότητα να αποκριθούν θετικά στην ανοσοθεραπεία και είχαν περισσότερα βακτήρια που συνδέονται με θετική απόκριση.

Οι ασθενείς με διατροφή πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα και επεξεργασμένα κρέατα, αντιθέτως, είχαν λιγότερα από τα παραπάνω βακτήρια.

Η Σπένσερ και η ομάδα της θεώρησαν λογική την παραπάνω σύνδεση. «Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία», εξήγησε. «Στην περίπτωσή μας, παρατηρούμε ότι συνδέεται επίσης με καλύτερη απόκριση στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Ένας ακόμα λόγος επομένως να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, λαχανικών και φρούτων».

Η έρευνα μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί ορισμένες μορφές καρκίνου δεν αποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία. Δείχνει επίσης ότι ορισμένοι παράγοντες της διατροφής (και ιδιαίτερα τα προβιοτικά συμπληρώματα) μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά επιτυχίας.

Η Σπένσερ παραδέχεται ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας μπορεί να μην είναι κάτι τόσο απλό. «Στην έρευνα αυτή ωστόσο,» είπε, «φαίνεται ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην απόκριση στην ανοσοθεραπεία μέσω του εντερικού μικροβιώματος και ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα αυξήσουν τις έρευνες σε αυτό το πεδίο».

Μία έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή εξετάζει αν ένα χάπι μπορεί να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα και την απόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης σκοπεύουν στο μέλλον να διερευνήσουν τι επίδραση έχουν οι διάφορες δίαιτες στους ασθενείς με καρκίνο.

Φωτογραφία: Mateusz Feliksik

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα