Τα Φάρμακα με Ωμέγα-3 Προστατεύουν την Καρδιαγγειακή Υγεία

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για τις επιπλοκές τους. Μία από αυτές που έχει βρεθεί προσφάτως στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που βρίσκονται στο αίμα. Ορισμένα από αυτά παράγονται φυσιολογικά στο ήπαρ, ενώ άλλα προέρχονται από τις θερμίδες που ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί άμεσα. Όσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος να έχει υψηλά τριγλυκερίδια.

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (πάνω από 200mg/dl), αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς προκαλούν στένωση των αρτηριών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 1/4 του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο έχει τριγλυκερίδια πάνω από 150mg/dl. Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων (πάνω από 500 mg/dl) μπορεί να προκαλέσουν επίσης φλεγμονή του παγκρέατος ή παγκρεατίτιδα.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόπο για να περιορίσουμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Η τακτική άσκηση, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή αποτελούν σημαντικά βήματα για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ανάγκη για Φάρμακα

Συχνά, οι παραπάνω αλλαγές δεν επαρκούν για να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός θα χρειαστεί να αποκλείσει παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο υποθυρεοειδισμός και στη συνέχεια θα χορηγήσει φάρμακα για την μείωση των τριγλυκεριδίων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο φάρμακα για την μείωση των τριγλυκεριδίων και περιλαμβάνουν στο σύνολό τους ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το ένα φάρμακο περιέχει εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA), ενώ το άλλο περιέχει συνδυασμό του EPA με ένα άλλο λιπαρό οξύ που λέγεται δοκοσαχεξανοϊκό οξύ (DHA).

Καμία προηγούμενη έρευνα δεν είχε συγκρίνει τη δράση των δύο φαρμάκων. Μία πρόσφατη μελέτη από το American Heart Association που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, κατέληξε ότι τα δύο φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 17 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι «η θεραπεία με 4γρ οποιουδήποτε από τα παραπάνω φάρμακα καθημερινά είναι εξίσου αποτελεσματική», όπως εξήγησε η Αν Σκούλας-Ρέι, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η Σκούλας-Ρέι τόνισε επίσης ότι τα φάρμακα αυτά «μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τις στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης».

Αρκετά Θετικά

Όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, μόλις 4γρ των παραπάνω φαρμάκων μπορούν να περιορίσουν τα των τριγλυκεριδίων κατά 20-30% σε ασθενείς με τιμές 200-499mg/dl. Η παρατήρηση αυτή αφορά την πλειοψηφία των ασθενών με υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι το φάρμακο που περιέχει τόσο EPA όσο και DHA δεν αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στους ασθενείς με τριγλυκερίδια κάτω από 500mg/dl.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων που έπαιρναν το φάρμακο που περιέχει EPA σε συνδυασμό με στατίνες είχαν 25% μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αποφύγετε τα Συμπληρώματα

Η Σκούλας-Ρέι τόνισε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα υψηλά τριγλυκερίδια με συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3 . «Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ωμέγα-3 δεν έχουν ελεγχθεί από το FDA των ΗΠΑ», όπως εξήγησε.

«Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί των φαρμάκων που χορηγεί ο γιατρός στη μακροπρόθεσμη διαχείριση των υψηλών τριγλυκεριδίων».

Το 2017, το AHA τόνισε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν τη χρήση των συμπληρωμάτων με ιχθυέλαιο στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να έχουν οφέλη από τα συμπληρώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα