Συνένζυμο Q10: Με ποια Οφέλη για την Υγεία Συνδέεται;

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μία χημική ουσία που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και είναι απαραίτητη γι’αυτόν. Η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 συνδέεται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και επομένως, πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Τι είναι το συνένζυμο Q10;

Το συνένζυμο Q10 είναι μία ουσία που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια. Σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας, προστατεύει τα κύτταρα και προσφέρει αρκετά οφέλη για την καρδιακή υγεία.

Το συνένζυμο Q10 έχει αρκετούς σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κύτταρα χρειάζονται την ουσία αυτή για παράξουν την ενέργεια που τους επιτρέπει να λειτουργούν φυσιολογικά.

Ως αντιοξειδωτικό, το συνένζυμο Q10 προστατεύει επίσης τα κύτταρα του οργανισμού, αδρανοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός που μειώνει το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς, φλεγμονή και κυτταρική απόπτωση. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με μία σειρά διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Τα φυσιολογικά επίπεδα του συνενζύμου Q10 μειώνονται με την ηλικία. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 με την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σήμερα αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν τη χορήγηση του συνενζύμου Q10 για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου του Pakrinson. Έχει ωστόσο χρησιμότητα στη θεραπεία ορισμένων καρδιακών παθήσεων, καθώς και την πρόληψη των ημικρανιών.

Ερευνητές έχουν εξετάσει επίσης τις επιδράσεις του συνενζύμου Q10 σε μία σειρά άλλων παθήσεων, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), το σύνδρομο Down και τη νόσο του Huntington.

Ποια είναι τα οφέλη του συνενζύμου Q10 για την υγεία;

Βελτίωση της Καρδιακής Υγείας

Το συνένζυμο Q10 έχει χρησιμότητα στην θεραπεία συγκεκριμένων καρδιακών παθήσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η υπέρταση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Διάφορες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συνενζύμου Q10 σε καρδιακά προβλήματα, έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, μία έρευνα ανέφερε ότι το συνένζυμο Q10 αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιβίωση των ηλικιωμένων με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το συνένζυμο Q10 βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν από κάποια χειρουργεία για την καρδιά.

Πρόληψη των Ημικρανιών

Σύμφωνα με το American Academy of Neurology και το American Headache Society, το συνένζυμο Q10 είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ημικρανίας, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η δράση. Η δράση του αυτή αποδίδεται πιθανώς στην ικανότητά του να διατηρεί υγιή τα μιτοχόνδρια.

Περιορισμός στις Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Στατινών

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει τη μυϊκή αδυναμία από τις στατίνες, ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μίας άλλης έρευνας έδειξαν ότι η θεραπεία με το συνένζυμο δεν μείωσε τη μυαλγία στους ασθενούς που έπαιρναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης.

Πηγές και Δοσολογία

Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε ορισμένα κρέατα και πρωτεΐνες σιτηρών, ωστόσο η ποσότητα που περιέχεται στα τρόφιμα αυτά είναι αμελητέα και δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδά του στον οργανισμό.

Τα τρόφιμα που περιέχουν CoQ10 περιλαμβάνουν:

 • Κρέατα από διάφορα όργανα ζώων, όπως το ήπαρ και οι νεφροί
 • Κοτόπουλο
 • Μοσχάρι
 • Χοιρινό
 • Λιπαρά ψάρια
 • Σπανάκι
 • Μπρόκολο
 • Σόγια
 • Τρόφιμα Ολικής Αλέσεως

Διατίθενται επίσης συμπληρώματα τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως ή σε μορφή κάψουλας. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η τυπική δόση για έναν ασθενή με ανεπάρκεια του συνενζύμου πρέπει να είναι 100-200mg, ωστόσο οποιαδήποτε δόση κάτω από 1200mg θεωρείται ασφαλής. Ποτέ μην ξεκινάτε ένα συμπλήρωμα χωρίς να έχετε επικοινωνήσει με τον γιατρό σας.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες και Κίνδυνοι

Τα συμπληρώματα του συνενζύμου Q10 είναι ασφαλή και ανεκτά από τον οργανισμό. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

 • Γαστρεντερικές διαταραχές
 • Κεφαλαλγία
 • Αϋπνία
 • Εξάνθημα
 • Αίσθημα Κόπωσης
 • Ίλιγγο
 • Φωτοευαισθησία
 • Ευερεθιστότητα

Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα

Οι στατίνες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 στο αίμα. Έρευνες έχουν παρατηρήσει σημαντική μείωση στις συγκεντρώσεις του συνενζύμου στο αίμα μετά τη θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα.

Το Q10 μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη, αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο θρόμβωσης. Μπορεί τέλος να επηρεάσει τη δράση της ινσουλίνης και ορισμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα