Σύνδρομο Skeeter: Η Αλλεργική Αντίδραση στο Τσίμπημα του Κουνουπιού

Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου Skeeter είναι η σημαντική αλλεργική αντίδραση σε ένα τσίμπημα από κουνούπι. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια αντίδραση στα τσιμπήματα, η αντίδραση αυτή είναι συνήθως ήπια και απλά αποτελεί μία προσωρινή ενόχληση. Ωστόσο, οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τσίμπημα από κουνούπι και συχνά παρουσιάζουν πυρετό.

Τα τσιμπήματα από κουνούπι προκαλούν συνήθως ένα μικρό ερυθρό έπαρμα και κνησμό στην περιοχή του τσιμπήματος.

Ωστόσο, οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα. Το τσίμπημα προκαλεί οίδημα το οποίο φτάνει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός. Η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται ταχέως, συνήθως μέσα σε ένα διάστημα λίγων ωρών.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Skeeter. Για ορισμένους ασθενείς η ανοσοθεραπεία μπορεί να αποτελεί μία από αυτές.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του συνδρόμου Skeeter είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων. Για το σκοπό αυτό, οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα κάθε φορά που βγαίνουν έξω, όπως:

 • Να φορούν μακριά παντελόνια και μακριά μανίκια για να ελαχιστοποιηθεί η επιφάνεια του δέρματος που εκτίθεται στα τσιμπήματα.
 • Να φορούν κασκόλ για να προστατευτεί ο λαιμός.
 • Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό σπρέι τακτικά.
 • Να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για την απομάκρυνση των κουνουπιών, όπως κεριά και βραχιόλια με citronella.
 • Να μην φορούν ρούχα με ανοιχτά χρώματα, καθώς προσελκύουν τα κουνούπια.
 • Να αποφεύγουν τις περιοχές με στάσιμα νερά.
 • Να μην χρησιμοποιούν ισχυρά αρώματα.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις πρέπει επίσης να αποφεύγουν να βγουν έξω τις ώρες που παρατηρείται η εντονότερη δραστηριότητα των κουνουπιών, δηλαδή από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Σύμφωνα με το American Academy of Allergy, Asthma & Immunology το DEET είναι ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό και τα προϊόντα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία σε ποσοστά 6-25% προσφέρουν προστασία από τα κουνούπια για 2-6 ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένα προϊόντα με DEET μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος σε κάποια άτομα, επομένως πάντοτε δοκιμάζετε το προϊόν σε μία μικρή περιοχή του δέρματος πριν το χρησιμοποιήσετε στο υπόλοιπο σώμα.

Θεραπείες και Τρόποι Αντιμετώπισης στο Σπίτι

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με σύνδρομο Skeeter από απλές αγωγές μέχρι πιο σύνθετες ιατρικές θεραπείες.

Πάγος και Ανάταση

Για τα τσιμπήματα που προκαλούν αντίδραση σε μία μικρή περιοχή του δέρματος, ξεκινήστε με την πιο απλή μορφή θεραπείας.

Ανασηκώστε το άκρο στο οποίο βρίκσεται το τσίμπημα και βάλτε μία παγοκύστη για να περιοριστεί η φλεγμονή και το αίσθημα άλγους και κνησμού, καθώς και η ερυθρότητα.

Βρώμη

Η εφαρμογή ενός μείγματος μαγειρεμένης βρώμης στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα.

Όπως έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology, η βρώμη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τις θετικές επιδράσεις της στο δέρμα.

Η εφαρμογή της βρώμης απ’ευθείας στην περιοχή ή ένα μπάνιο με βρώμη μπορεί να περιορίσει τον κνησμό και το οίδημα και να ανακουφίσει τον ασθενή.

Αντισταμινικά

Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση με τις παραπάνω προσεγγίσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή. Για παράδειγμα, τα αντισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη μπορεί να περιορίσουν προσωρινά τον κνησμό και το οίδημα.

Τοπικά Στεροειδή

Ορισμένες κρέμες τοπικών κορτικοστεροειδών μπορεί επίσης να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα του τσιμπήματος. Φάρμακα όπως η υδροκορτιζόνη είναι αρκετά αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αν παρουσιάζετε σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών και δεν ανακουφίζεστε από τις παραπάνω κρέμες, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ισχυρότερα φάρμακα.

Ανοσοθεραπεία

Αν και τα συμπτώματα του συνδρόμου Skeeter είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα στο σπίτι, πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειάζονται αντιμετώπιση από γιατρό.

Η ανοσοθεραπεία με σταδιακή έκθεση στο αλλεργιογόνο αποτελεί μία πιο μόνιμη λύση για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τα τσιμπήματα εντόμων, μεταξύ των οποίων και τα κουνούπια.

Η μορφή αυτή της ανοσοθεραπείας έχει αντίστοιχη δράση με τα εμβόλια. Ο αλλεργιολόγος χορηγεί στον ασθενή μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου. Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή αύξηση της δόσης έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να θωρακιστεί απέναντι στις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των κουνουπιών.

Ωστόσο, η διαδικασία της ανοσοθεραπείας μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Σύμφωνα με το American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες ή περισσότερο μέχρι να παρατηρήσει ο ασθενής σαφή βελτίωση στα συμπτώματά του.

Η χορήγηση των νυγμών της ανοσοθεραπείας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και για 3-5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Αίτια

Οι ασθενείς με σύνδρομο Skeeter είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του σιέλου των κουνουπιών. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο βαθμό αλλεργίας στις πρωτεΐνες αυτές, οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν σοβαρότερη αντίδραση σε αυτές.

Όσοι έχουν αλλεργία στα τσιμπήματα εντόμων γενικότερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για το σύνδρομο Skeeter. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να παρουσιάζουν ισχυρότερη αντίδραση στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει ανοσία σε ορισμένα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ένας λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά σοβαρότερες αντιδράσεις μετά από ένα τσίμπημα, καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει προλάβει ακόμα να αναπτύξει ανοσία.

Πόσο Διαρκεί η Αντίδραση από το Σύνδρομο Skeeter;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις του συνδρόμου Skeeter εμφανίζονται ταχέως και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος μέσα σε λίγες ώρες. Άλλα δερματικά συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν:

 • Φλεγμονή
 • Οίδημα
 • Ερυθρότητα
 • Κνησμό
 • Άλγος
 • Αίσθημα καύσου

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πυρετός.

Στα παιδιά, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 20 λεπτά, όπως έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Asian Pacific Journal of Allergy and Immunology. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία εκτός αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ταχέως, ωστόσο τυπικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Γενικά, αν η περιοχή του τσιμπήματος δεν μολυνθεί, το τσίμπημα θα ιαθεί πλήρως και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν εντελώς μέσα σε λίγες ημέρες.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί καθαρή η περιοχή του τσιμπήματος κατά την ίασή της. Στις σοβαρότερες αντιδράσεις, υπάρχει συνήθως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

Καθαρίζετε τακτικά τα τσιμπήματα με ζεστό νερό και αντιαλλεργικό σαπούνι.

Σύνδρομο Skeeter και Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν σύνδρομο Skeeter κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου, καθώς ο κύριος στόχος είναι να μην επηρεαστεί το έμβρυο.

Αν και υπάρχουν αρκετές τοπικές κρέμες και φάρμακα που διατίθενται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, οι έγκυες γυναίκες καθώς και αυτές που θηλάζουν δεν πρέπει να παίρνουν φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό τους.

Πότε Πρέπει να Επισκεφθείτε τον Γιατρό;

Αν παρουσιάσετε σοβαρή αντίδραση σε ένα τσίμπημα κουνουπιού, κλείστε ένα ραντεβού με τον αλλεργιολόγο σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε την αλλεργία και θα προσφέρει τις κατάλληλες θεραπείες.

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που οδηγούν σε αναφυλαξία μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως συριγμό, οίδημα στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα