Συμπληρώματα Κολλαγόνου: Όλα τα Δεδομένα Ερευνών

Το κολλαγόνο είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες στα θηλαστικά. Ευθύνεται για αρκετές βιολογικές λειτουργίες, μία από τις οποίες είναι η δομική στήριξη του συνδετικού ιστού, των μυών και του δέρματος.

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διασφαλίζει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ έχει επίσης ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων και των οστών.

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει κολλαγόνο, ωστόσο με την ηλικία η παραγωγή της πρωτεΐνης αυτής μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, δηλαδή την ικανότητα να επανέρχεται στο φυσικό του σχήμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες.

Αν και ορισμένα τρόφιμα περιέχουν κολλαγόνο, ορισμένοι άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος ή να αποφύγουν τις ρυτίδες, καταφεύγουν σε συμπληρώματα κολλαγόνου για να αυξήσουν την ποσότητα της πρωτεΐνης αυτής.

Τι είναι τα Συμπληρώματα Κολλαγόνου; Είναι Αποτελεσματικά; Ποιος είναι ο Μηχανισμός Δράσης τους;

Όπως προαναφέρθηκε αρκετοί παίρνουν συμπληρώματα κολλαγόνου για να αυξήσουν τις ποσότητες της πρωτεΐνης αυτής στον οργανισμό.

Στα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου έχει γίνει υδρόλυση. Αυτό σημαίνει ότι το κολλαγόνο έχει διασπαστεί από τον παρασκευαστή του συμπληρώματος σε πεπτίδια, γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση και τη χρήση του από τον οργανισμό.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι διαθέσιμα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας και σκόνης.

Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο τα λαμβάνει κάποιος. Αν και υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από τα συμπληρώματα κολλαγόνου, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν εξεταστεί πλήρως οι επιδράσεις τους.

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο συμπλήρωμα, τα φάρμακα αυτά δεν ελέγχονται σχετικά με το μηχανισμό δράσης και την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, ορισμένα δυνητικά οφέλη για την υγεία από τη χρήση τους περιλαμβάνουν:

Βελτίωση της Υγείας του Δέρματος

Ορισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν ως στόχο τη βελτίωση της όψης και της γενικής υγείας του δέρματος. Αρκετοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να μειώσουν τις επιδράσεις της γήρανσης, αντιμετωπίζοντας την ξηρότητα του δέρματος, περιορίζοντας τις ρυτίδες και βελτιώνοντας την ελαστικότητα.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω οφέλη. Για παράδειγμα, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals, γυναίκες-εθελοντές ήπιαν ένα μείγμα που περιέχει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, υδρολυμένο κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ.

Όπως παρατηρήθηκε από την έρευνα, οι γυναίκες που ήπιαν το παραπάνω μείγμα είχαν σημαντικά μειωμένο βάθος ρυτίδων, μειωμένη ξηρότητα του δέρματος και αυξημένη ελαστικότητα, σε σχέση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.

Μία παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Skin Pharmacology and Physiology εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στο δέρμα των γυναικών.

Στην έρευνα αυτή, οι γυναίκες έλαβαν συμπλήρωμα με κολλαγόνο ή placebo για 8 εβδομάδες. Μετά τις 8 εβδομάδες, οι γυναίκες που έπαιρναν το συμπλήρωμα είχαν αυξημένη ελαστικότητα και μειωμένη ξηρότητα σε σχέση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει επίσης στην πρόληψη δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα ερευνών που να υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία.

Βελτίωση της Υγείας των Αρθρώσεων

Με την ηλικία, η υγεία των αρθρώσεων εκπίπτει. Συγκεκριμένα, ο σπογγώδης χόνδρος των αρθρώσεων προοδευτικά διασπάται. Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάσπασης του χόνδρου στις αρθρώσεις.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Μία μελέτη που εξέτασε τις έρευνες σχετικά με τα συμπληρώματα κολλαγόνου διαπίστωσε ότι η χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και την πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας στους ασθενείς με οστοπόρωση ή οστεοαρθρίτιδα. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στον περιορισμό της αρθραλγίας.

Αύξηση της Μυϊκής Μάζας

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Μία μικρή έρευνα με 53 άνδρες εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων κολλαγόνου κατά την άσκηση. Οι εθελοντές έλαβαν 15γρ κολλαγόνου ή ένα χάπι placebo κάθε μέρα, συνεχίζοντας παράλληλα την καθημερινή τους άσκηση για 12 εβδομάδες.

Στο τέλος των 12 εβομάδων, αυτοί που έπαιρναν κολλαγόνο είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo. Όπως τόνισαν οι ερευνητές, το κολλαγόνο ενισχύει την παραγωγή των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αν και η έρευνα αυτή είναι αρκετά ενθαρρυντική, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθούν οι επιδράσεις του κολλαγόνου στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Πρόληψη της Απώλειας Οστικής Μάζας

Το κολλαγόνο αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό των οστών και βοηθά στη διατήρηση της οστικής υγείας. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα τα οστά να αποδυναμώνονται, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες κολλαγόνου για να διατηρηθούν ισχυρά και σταθερά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της ισχύος των οστών.

Για παράδειγμα, μία μικρή έρευνα εξέτασε γυναίκες που έλαβαν είτε ασβέστιο είτε ασβέστιο και συμπλήρωμα κολλαγόνου για 1 χρόνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έπαιρναν ασβέστιο και κολλαγόνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που ευθύνεται για τη διάσπαση των οστών, στο αίμα.

Σίγουρα πάντως, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξεταστούν οι επιδράσεις του κολλαγόνου στην υγεία των οστών.

Βελτίωση της Καρδιακής Υγείας

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν επίσης στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Σε μία μικρή έρευνα με 30 εθελοντές, οι μισοί από αυτούς έλαβαν 16γρ τριπεπτιδίου κολλαγόνου για 6 μήνες. Στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην αρτηριακή σκλήρυνση καθώς και στα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης.

Η μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών μπορεί να ενισχύσει την καρδιακή υγεία. Ωστόσο, σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί η επίδραση αυτή του κολλαγόνου.

Άλλα Πιθανά Οφέλη

Υπάρχουν επίσης θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές δεν στηρίζονται σε δεδομένα ερευνών. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Διατήρηση της υγείας του εντέρου
 • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
 • Περιορισμός του άγχους
 • Βελτίωση της διάθεσης
 • Διατήρηση της υγείας των ονύχων και των τριχών

Τύποι και Πως να τα Χρησιμοποιήσετε

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν διάφορους τύπους. Στην επιλογή του καταλλήλου τύπου κολλαγόνου πάντοτε πρέπει να εκτιμάτε ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι συχνότεροι τύποι κολλαγόνου που κυκλοφορούν σήμερα είναι:

 • Τύπος 1: Ένα από τα πλέον κοινά είδη στον ανθρώπινο οργανισμό που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
 • Τύπος 2: Βρίσκεται κυρίως στους χόνδρους και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.
 • Τύπος 3: Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, βελτιώνοντας την ελαστικότητα.
 • Τύπος 5: Βοηθά στην ανάπτυξη του πλακούντα στις εγκύους.
 • Τύπος 10: Βρίσκεται επίσης στο χόνδρο και βοηθά στη ανάπτυξη και τη διατήρηση της οστικής υγείας.

Τα περισσότερα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν κάποιον από τους παραπάνω τύπους κολλαγόνου. Στα περισσότερα συμπληρώματα το κολλαγόνο είναι επίσης υδρολυμένο, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από τον οργανισμό.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Αν λάβετε τα συμπληρώματα κολλαγόνου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παρουσιάσετε ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου ή να αυξήσετε τη δόση ενός συμπληρώματος που ήδη παίρνετε.

Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Γενικό αίσθημα βάρους στο στόμαχο
 • Εξανθήματα

Για τους περισσότερους ενήλικες, η χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου δεν συνοδεύεται από κινδύνους.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα