Συμπληρώματα Βιταμίνης D: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης;

Μία νέα μεγάλη μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D περιορίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο. Στην ανάλυση αυτή συμμετείχαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο και εξετάστηκαν δεκάδες έρευνες αναφορικά με τη χρησιμότητα των παραπάνω συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Σήμερα, κατάθλιψη αποτελεί μία σημαντική επιβάρυνση στην παγκόσμια υγεία, καθώς τα ποσοστά της νόσου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, οι περισσότερες φαρμακευτικές θεραπείες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου δεν είναι αποτελεσματικές στο σύνολο των ασθενών, γεγονός που έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών.

Η βιταμίνη D γνωρίζουμε ότι παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι διαταραχές του τελευταίου έχουν συνδεθεί σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει επίσης σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα της κατάθλιψης και την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Ωστόσο, διάφορες μετα-αναλύσεις που είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπληρώματα βιταμίνης D και τον κίνδυνο κατάθλιψης δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα. Στις μετα-αναλύσεις, τα αποτελέσματα αρκετών διαφορετικών ερευνών συνδυάζονται και αναλύονται συνολικά προκειμένου να απαντήσουμε ένα συγκεκριμένο ερώτημα.

Η νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition είναι ίσως η μεγαλύτερη του είδους της, καθώς εξέτασε δεδομένα από 41 μελέτες αναφορικά με τη σύνδεση βιταμίνης D και κατάθλιψης. Οι περισσότερες από τις μελέτες αυτές είχαν εξερευνήσει αν η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σχεδόν όλες οι μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες, δηλαδή είχαν χρησιμοποιήσει και μία ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων. Στις μελέτες συμμετείχαν επίσης και ασθενείς με διάφορα χρόνια νοσήματα.

Από τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματικά από ένα placebo στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αν και όλες οι έρευνες δεν είχαν εξετάσει την ίδια δοσολογία, η ιδανική δόση ήταν τα 50-100 μικρογραμμάρια την ημέρα.

«Αν και η ανάλυσή μας εξέτασε ένα μεγάλο αριθμό ερευνών, η ισχύς των αποτελεσμάτων της είναι ασθενής, λόγω της μεγάλης ετερογένειας του δείγματος. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μεγάλες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τη χρησιμότητα της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της κατάθλιψης», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Alex Green

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα