Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στον Καρκίνο του Προστάτου;

Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι δύο κοινά φάρμακα, οι στατίνες και η μετφορμίνη, έχουν ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιο από τα δύο αυτά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται συχνά ταυτόχρονα στους ασθενείς, είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου. Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι οι στατίνες, ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με τη μετφορμίνη, αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτου υψηλού κινδύνου.

«Τόσο η μετφορμίνη όσο και οι στατίνες έχουν σχετιστεί με αυξημένη διάρκεια ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτου, ωστόσο καθώς τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως ταυτόχρονα στους ασθενείς, καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει εξετάσει τις επιδράσεις τους ξεχωριστά», είπε η επικεφαλής της έρευνας Grace Lu-Yao, PhD, από το Sidney Kimmel Cancer Center – Jefferson Health.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Medicine και εξέτασε τη χορήγηση αρκετών διαφορετικών στατινών, καθώς και της μετφορμίνης, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων SEER-18 και ιατρικά αρχεία από το Medicare, η Dr Lu-Yao και οι συνεργάτες της εξέτασαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο ανάμεσα στα έτη 2007-2011. Με βάση τα δεδομένα από συνολικά 12.700 ασθενείς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι στατίνες ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με τη μετφορμίνη, περιορίζουν σημαντικά τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια.

Όπως δήλωσε η Dr Lu-Yao και οι συνεργάτες της, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παρατηρήθηκε στους άνδρες που έπαιρναν μετφορμίνη και στατίνες (3.9 χρόνια). Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και για τις στατίνες ως μονοθεραπεία (3.6 χρόνια). Η θεραπεία με μετφορμίνη, καθώς και η χορήγηση placebo συνδέθηκαν με μέσο προσδόκιμο τα 3.1 χρόνια.

«Οι στατίνες σε συνδυασμό με μετφορμίνη συνδέθηκαν με 36% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και από τις στατίνες ως μονοθεραπεία», είπε η Dr Lu-Yao. «Καθώς οι ασθενείς που έπαιρναν μόνο μετφορμίνη ήταν πολύ λίγοι, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε σύνδεση ανάμεσα στη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου και τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια».

Ένα κομμάτι της έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι οι άνδρες που έπαιρναν ατορβαστατίνη, πραβαστατίνη ή ροσουβαστατίνη (αλλά όχι λοβαστατίνη) ήταν αυτοί που παρουσίασαν μειωμένη θνησιμότητα, γεγονός που συμφωνεί με την παρατήρηση μίας προηγούμενης πληθυσμιακής μελέτης που είχε χρησιμοποιήσει δεδομένα από το Taiwan National Health Insurance Research Data. Η παραπάνω έρευνα έδειξε ότι οι 3 στατίνες ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL, καθώς και στην αύξηση των επιπέδων της HDL, σε σχέση με τις υπόλοιπες στατίνες στους ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία.

Από τις παραπάνω 3 στατίνες, η ατορβαστατίνη ήταν αυτή που συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι την ανάγκη για θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. «Αν και ο ακριβής μηχανισμός της παραπάνω σύνδεσης είναι άγνωστος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ατορβαστατίνη είναι η πιο αποτελεσματική στον περιορισμό των λιπιδίων από όλες τις στατίνες, ενώ έχει τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ημίσειας ζωής», είπε η Dr Lu-Yao.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην παρούσα μελέτη προσφέρουν σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τη σχεδίαση τυχαιοποιημένων ελεγχομένων μελετών σχετικά με τη χορήγηση στατινών στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτου. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει μία καλοσχεδιασμένη κλινική δοκιμή που θα εξετάσει το ρόλο των στατινών και το συνδυασμό στατίνης/μετφορμίνης στη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτου.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι οι επιδράσεις ήταν πιο εμφανείς στους ασθενείς που έπαιρναν στατίνες μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτου, με τη θνησιμότητα να περιορίζεται ακόμα και κατά 54% στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτου υψηλού κινδύνου», είπε η Lu-Yao. Οι στατίνες είναι φτηνά φάρμακα και θεωρούνται αρκετά ασφαλή. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τη χρησιμότητα των φαρμάκων αυτών στην αντιμετώπιση ή πρόληψη του καρκίνου του προστάτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα