Πώς να Αντιμετεωπίσετε την Ατμοσφαιρική Ρύπανση Εντός και Εκτός Σπιτιού

Αν και δεν μπορούμε να τον δούμε, ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, εξάρσεις αλλεργιών ή άσθματος, καθώς και αρκετών άλλων πνευμονικών νόσων. Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο άλλων νόσων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και την έχουν σχετίσει με τους ρύπους των αυτοκινήτων ή τα φουγάρα των εργοστασίων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ωστόσο, μπορεί να συμβεί και σε εσωτερικούς χώρους, όπως στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμα και στο σχολείο.

Είτε αυτή συμβαίνει σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι περισσότερο αντιληπτές στους ασθενείς που ήδη έχουν δύσπνοια. «Όλοι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι στις αρνητικές επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ωστόσο, οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα, κινδυνεύουν περισσότερο», εξηγεί η Δρ Νάντια Χάνσελ, η οποία μελετά τις πνευμονικές παθήσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τι βρίσκεται έξω

Διαφορετικά είδη ρύπων μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Κατά τους θερμότερους μήνες, ένα αόρατο αέριο που λέγεται όζον μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή ορισμένων ατόμων. Το αέριο αυτό δημιουργείται όταν το ηλιακό φως προκαλεί μία χημική αντίδραση μεταξύ του οξυγόνου και ορισμένων ρύπων που προέρχονται από αυτοκίνητα, εργοστάσια ή άλλες πηγές.

Το όζον μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στις επιφάνειες των αεραγωγών και των πνευμόνων. Οι ασθενείς με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώσουν τις επιδράσεις του.

«Όταν οι ασθενείς με φτωχά ρυθμισμένο άσθμα εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα όζοντος, η φλεγμονή στους πνεύμονες αυξάνεται σημαντικά», εξηγεί ο Δρ Ντάριλ Ζέλντιν, ένας επιστήμονας από το NIH των ΗΠΑ. «Ως αποτέλεσμα, οι αεροφόροι οδοί στενεύουν, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την αναπνοή».

Ένα άλλο είδος ρύπων που επηρεάζουν την υγεία, είναι τα σωματίδια γνωστά ως «particulates». Τα λεία αυτά σωματίδια απελευθερώνονται από την καύση. Μπορεί να προέρχονται από αυτοκίνητα, εργοστάσια ή πυρκαγιές. Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει τα σωματίδια αυτά με μία σειρά οξέων και χρονίων πνευμονικών προβλημάτων.

Βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Η μόλυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για την υγεία και προέρχεται από αρκετές πηγές. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μικρά σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στους πνεύμονες. Οι κουζίνες αερίου καθώς και αρκετές συσκευές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν επιβλαβή αέρια.

Τα κατοικίδια ζώα αλλά και αρκετά εντομοκτόνα συχνά έχουν ουσίες που λέγονται αλλεργιογόνα, οι οποίες, όπως λέει το όνομά τους, ευθύνονται για τις αλλεργίες. Η μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης παράγουν επίσης αλλεργιογόνα. Τα έπιπλα και τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξεταστεί αρκετά η επίδραση των ρύπων εσωτερικού χώρου στην πορεία διαφόρων νόσων. Επομένως, οι έρευνες σήμερα αναζητούν περισσότερο λύσεις για να περιοριστεί το παραπάνω πρόβλημα.

Ορισμένες έρευνες που χρηματοδοτούνται από το NIH εξετάζουν τρόπους για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους. Η Χάνσελ εξετάζει τη χρήση ειδικών μηχανισμάτων καθαρισμού του αέρα με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα του τελευταίου που εισπνέουν οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η πάθηση αυτή δυσχεραίνει σημαντικά την αναπνοή και αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικών νόσων, όπως η πνευμονία.

«Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα ρύπων μέσα στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή στους ασθενείς με ΧΑΠ», είπε η Χάνσελ.

Η ομάδα της εξετάζει σήμερα αν η χρήση ειδικών φίλτρων καθαρισμού αέρα στο σπίτι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Τα φίλτρα που εξετάζουν απομακρύνουν τόσο τα σωματίδια particulates όσο και το διοξείδιο του αζώτου, ενός αερίου που παράγεται κατά τη μαγειρική.

Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ στους ασθενείς που χρησιμοποιούν τα φίλτρα με αυτούς που δεν τα χρησιμοποιούν. Ελπίζουν ότι η χρήση τους θα μειώσει επίσης τις νοσηλείες.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις, σύμφωνα με την Δρ Γουάντα Φιπατανακούλ, μία παιδίατρο από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης.

Αν και η ποιότητα του αέρα στο σπίτι έχει σημασία, τα παιδιά περνούν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στο σχολείο. Η ίδια επιστήμονας πιστεύει ότι η βελτίωση του αέρα στο σχολικό περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία, καθώς έτσι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η υγεία αρκετών παιδιών ταυτόχρονα.

Η Φιπατανακούλ διεξάγει αυτή τη στιγμή μία έρευνα σε 40 σχολεία στις ΗΠΑ. Οι παρεμβάσεις της περιλαβάνουν ειδικές συσκευές καθαρισμού του αέρα στις τάξεις και ειδικές στατηγικές για τον περιορισμό των αλλεργιογόνων από διάφορα έντομα. Οι ερευνητές παρακολουθούν τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα και φοιτούν στα σχολεία αυτά, για να διαπιστώσουν αν οι παραπάνω παρεμβάσεις βελτιώνουν τα συμπτώματά τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, εκτός από τις επιδράσεις στην υγεία, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να βελτιώσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

Συμπέρασμα

Ένα θετικό σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι ότι τα περισσότερα αίτιά της μπορούν να διορθωθούν. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο περιβάλλον είναι δύσκολο να επηρεαστεί», είπε η Φιπατανακούλ, «ωστόσο στους εσωτερικούς χώρους αυτό είναι πιο εύκολο».

Μία απλή συμβουλή για τα περισσότερα σπίτια είναι να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας έχει κάποιο τρόπο να βγει από το σπίτι. «Ο εξαερισμός του σπιτιού, για παράδειγμα από τα παράθυρα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ρύπανσης  στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν κοστίζει τίποτα», είπε η Χάνσελ. Τονίζει ωστόσο, ότι αυτή η στρατηγική πρέπει να αποφεύγεται όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι έντονη.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα