Προλίνη: Νέα Δεδομένα για το Ρόλο του Αμινοξέος στην Κατάθλιψη

Μία επιστημονική ομάδα από την Ισπανία αποφάσισε να εξερευνήσει το ρόλο ενός συγκεκριμένου αμινοξέος σε ανθρώπους και πειραματόζωα που πάσχουν από κατάθλιψη. Το αμινοξύ αυτό είναι η προλίνη και βρίσκεται σε αρκετά διαφορετικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Cell Metabolism, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε προλίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι συγγραφείς εξέτασαν όλα τα αμινοξέα που καταναλώνουν οι εθελοντές της μελέτης στην καθημερινή τους διατροφή. Προς έκπληξή τους, παρατήρησαν ότι όλοι οι εθελοντές που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη έκαναν υψηλή κατανάλωση προλίνης. Η παρατήρηση αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε μετά από μία σειρά αναλύσεων μεταβολομικής.

Προλίνη και Εντερικό Μικροβίωμα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι όλοι οι εθελοντές που είχαν υψηλά επίπεδα προλίνης στο αίμα δεν παρουσίασαν τελικά κατάθλιψη. Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο το παραπάνω φαινόμενο, οι συγγραφείς εξέτασαν το εντερικό μικροβίωμα των εθελοντών και παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο κατάθλιψης και τα επίπεδα των βακτηρίων που μεταβολίζουν την προλίνη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε ότι τα επίπεδα της προλίνης στο αίμα συνδέονται με τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος.

Στο επόμενο κομμάτι της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν αν τα αυξημένα επίπεδα προλίνης αποτελούν αιτιολογικό παράγοντα ή συνέπεια της κατάθλιψης. Προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, στα οποία τοποθέτησαν το εντερικό μικροβίωμα ανθρώπων εθελοντών. Τα ποντίκια που έλαβαν μικροβίωμα με υψηλά επίπεδα προλίνης παρουσίασαν κατάθλιψη, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα ποντίκια. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αυτό δείχνει ότι η προλίνη αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης και όχι το αντίστροφο.

Σε ένα άλλο πείραμα που έκανε η ομάδα, χρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο είδος μύγας (Drosophila melanogaster). Οι επιστήμονες απομόνωσαν δύο διαφορετικά είδη βακτηρίων από το μικροβίωμα ανθρώπων εθελοντών, τα οποία και τοποθέτησαν στην τροφή των μυγών. Οι μύγες που κατανάλωσαν βακτήρια Lactobacillus είχαν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ενώ αντίθετα αυτές που κατανάλωσαν βακτήρια του είδους Enterobacter παρουσίαζαν συχνότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η Προλίνη στη Θεραπεία της Κατάθλιψης

«Από τα αποτελέσματά μας είναι σαφές ότι η προλίνη μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του ανθρώπου, κάτι που μέχρι σήμερα αγνοούσαν οι έρευνες για την κατάθλιψη. Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών της κατάθλιψης οι οποίες θα στοχεύουν και τη διατροφή των ασθενών», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Austin Guevara / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα