Πότε Πρέπει να Κάνουμε Εξετάσεις για τους Δείκτες Φλεγμονής;

Σήμερα είναι γνωστό ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μία σειρά χρόνια νοσήματα, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο θανάτου. Κατά συνέπεια, αρκετοί άνθρωποι θέτουν ως στόχο τον περιορισμό της φλεγμονής με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, άνοιας ή ακόμα και για να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη.

Τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις μας σχετικά με τη χρόνια φλεγμονή και τις επιδράσεις της στην υγεία έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί αρκετά ερωτήματα τα οποία αφορούν τη φλεγμονή. Μπορεί να έχω χρόνια φλεγμονή χωρίς να το γνωρίζω; Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν αυτό συμβαίνει; Υπάρχουν εξετάσεις που εκτιμούν τα επίπεδα της φλεγμονής; Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσουμε στο παρόν άρθρο.

Εξετάσεις για τη Φλεγμονή

Αρκετές εξετάσεις για τους δείκτες της φλεγμονής χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στην κλινική πράξη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις αυτές δεν κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα στην οξεία φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται με το κρυολόγημα, την πνευμονία ή ένα τραυματισμό, και τη χρόνια φλεγμονή, η οποία συνοδεύει συνήθως το διαβήτη, την παχυσαρκία, τα αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλες παθήσεις. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να κατανοήσουμε ότι η οξεία και η χρόνια φλεγμονή διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Οι 4 συχνότεροι δείκτες φλεγμονής που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:

  • Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών: Η εξέταση αυτή υπολογίζει πόσο γρήγορα καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον πάτο ενός δοκιμαστικού σωλήνα. Όταν υπάρχει φλεγμονή, η ταχύτητα αυτή αυξάνεται καθώς τα υψηλότερα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών στο αίμα κάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια να προσκολλώνται μεταξύ τους. Αν και οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κάθε διαγνωστικό κέντρο, οι τιμές της ταχύτητας καθίζησης κάτω από 20 ,,/hr θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ οι τιμές πάνω από 100 mm/hr είναι υψηλές.
  • C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη (CRP): Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο ήπαρ και παρουσιάζει αύξηση όταν υπάρχει φλεγμονή. Οι φυσιολογικές τιμές της πρωτεΐνης είναι κάτω από 3 mg/L, ωστόσο σε καταστάσεις όπου υπάρχει διάχυτη φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 100 mg/L.
  • Φερριτίνη. Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει την ποσότητα του σιδήρου που είναι αποθηκευμένη στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται τυπικά προκειμένου να εκτιμηθεί αν ένας ασθενής με αναιμία έχει ανεπάρκεια σιδήρου. Ωστόσο, τα επίπεδα της φερριτίνης μπορεί να αυξηθούν όταν υπάρχει φλεγμονή στον οργανισμό. Το φυσιολογικό εύρος του συγκεκριμένου δείκτη είναι 20-200 mcg/L.
  • Ινωδογόνο. Αν και η πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται τυπικά ως δείκτης της πηκτικότητας, τα επίπεδά της μπορεί να αυξηθούν στη φλεγμονή. Τα φυσιολογικά επίπεδα του ινωδογόνου είναι 200-400 mg/dL.

Είναι Χρήσιμες οι Εξετάσεις των Δεικτών Φλεγμονής;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξετάσεις για την εκτίμηση των δεικτών φλεγμονής είναι ιδιαίτερα χρήσιμες:

  • Για τη Διάγνωση μίας Φλεγμονώδους Νόσου. Ένα παράδειγμα τέτοιας νόσου είναι η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη νόσο, η ταχύτητα καθίζησης είναι πάντοτε υψηλή. Σε ένα ασθενή που παρουσιάζει νέα, σοβαρή κεφαλαλγία και άλγος στη γνάθο, αν διαπιστωθεί ότι η ταχύτητα καθίζησης είναι αυξημένη, το γεγονός αυτό υποστηρίζει τη διάγνωση γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας, ενώ η διάγνωση απορρίπτεται αν η ταχύτητα καθίζησης είναι φυσιολογική.
  • Παρακολούθηση της Πορείας μίας Φλεγμονώδους Νόσου. Στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, για παράδειγμα, τόσο η ταχύτητα καθίζησης όσο και η CRP βοηθούν να εκτιμηθεί η δραστηριότητα της νόσου και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία από τις παραπάνω εξετάσεις δεν είναι τέλεια και μπορεί να δώσει ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Πρέπει να Κάνουμε Τακτικά Εξετάσεις για τους Δείκτες Φλεγμονής;

Οι εξετάσεις των δεικτών φλεγμονής δεν αποτελούν κομμάτι του ετήσιου τσεκ-απ σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται εξέταση της CRP για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ασθενής θα πρέπει να λάβει προληπτική αγωγή. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η χρησιμότητα του CRP στην επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι περιορισμένη καθώς οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου, όπως το ιστορικό υπέρτασης, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου επαρκούν για να αποφασίσει ο γιατρός αν ο ασθενής θα πρέπει να λάβει προληπτική αγωγή.

Η Φλεγμονή Συχνά Δεν Προκαλεί Συμπτώματα – Επομένως Γιατί να Μην Κάνουμε Εξετάσεις;

Είναι αλήθεια ότι η χρόνια φλεγμονή συχνά δεν προκαλεί ειδικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εξετάσεις φλεγμονής αν δεν υποπτευόμαστε κάποιο αιτιολογικό παράγοντα. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους δείκτες φλεγμονής αν έχουμε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

Ο γιατρός που μας παρακολουθεί είναι αυτός που θα αποφασίσει τελικά αν και πότε χρειάζεται να κάνουμε εξετάσεις για τους δείκτες φλεγμονής.

Φωτογραφία: Towfiqu barbhuiya

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα