Πόσο χρόνο χρειάζονται τα φάρμακα για να δράσουν;

Όταν ο γιατρός μάς συνταγογραφεί ένα καινούριο φάρμακο, αρκετοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα αρχίσουμε να νιώθουμε τις επιδράσεις του αμέσως μετά τη λήψη του. Ωστόσο, μερικά φάρμακα χρειάζονται χρόνο μέχρι να αρχίσει η δράση τους. Αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία το φάρμακο απορροφάται από τον οργανισμό, κατανέμεται στους κατάλληλους ιστούς και στη συνέχεια διασπάται ή μεταβολίζεται.

Δώστε τους λίγο χρόνο

Η δράση ορισμένων φαρμάκων ξεκινά από την πρώτη κιόλας ημέρα. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα φάρμακα για την υπέρταση, όπως για παράδειγμα ο β-αποκλειστής μετοπρολόλη που επιβραδύνει την καρδιά και μειώνει την ισχύ των συστολών της. Άλλα τέτοια φάρμακα είναι οι Η2 αποκλειστές, όπως η φαμοτιδίνη και η ρανιτιδίνη, τα οποία περιορίζουν την έκκριση γαστρικού οξέος από το στόμαχο.

Ορισμένα φάρμακα, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν 2-4 εβδομάδες πριν μία στατίνη για τον περιορισμό της χοληστερόλης, όπως η ατορβαστατίνη, αρχίσει έχει αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό αποκλείει ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί το ήπαρ για να παράξει χοληστερόλη. Με μικρότερη ποσότητα χοληστερόλης να κυκλοφορεί στο αίμα, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει καλύτερα και να διασπάσει την εναπομείνουσα χοληστερόλη. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση.

Τέλος, για άλλα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να εμφανιστεί η δράση τους, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κατάθλιψης, όπως η σερτραλίνη. Τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα ενισχύουν την δραστηριότητα των διαβιβαστών μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Η δράση αυτή είναι άμεση, ωστόσο η βελτίωση της διάθεσης φαίνεται να εξαρτάται από μεταγενέστερες αλλαγές στις εγκεφαλικές περιοχές που ρυθμίζουν τη διάθεση. Για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Παρακολουθώντας τη δράση του φαρμάκου

Μπορείτε να παρακολουθήσετετην πορεία  των συμπτωμάτων σας για να διαπιστώσετε αν ένα φάρμακο σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Για φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή αυτά για την υπέρταση ή τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, μπορείτε να παρατηρήσετε αν η λήψη του φαρμάκου περιόρισε τα συμπτώματά σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα χρειαστεί να παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου με εξετάσεις αίματος. Αυτό γίνεται συνήθως όταν λαμβάνετε κάποια στατίνη. Τα επίπεδα χοληστερόλης αίματος θα ελέγχονται συχνά για να μπορεί να διαπιστώσει ο γιατρός αν υπάρχει μείωση.

Αν ξεκινήσετε ένα καινούριο φάρμακο και παρουσιάσετε νέα συμπτώματα ή επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Όταν το φάρμακο δεν φαίνεται να λειτουργεί

Αν πιστεύετε ότι η λήψη ενός φαρμάκου δεν έχει οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, μην σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να έχετε μιλήσει πρώτα με τον γιατρό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένα φάρμακα πρέπει να διακόπτονται σταδιακά, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εμφάνισης ανεπιθυμήτων ενεργειών. Για παράδειγμα, η απότομη διακοπή ενός ακτικαταθλιπτικού φαρμάκου ή ενός αντιόξινου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ιδανικά ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχει κάποιο πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Για κοινές παθήσεις, όπως η υπέραση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης ή η κατάθλιψη υπάρχουν πολλές επιλογές στα φάρμακα που μπορεί να σας χορηγήσει ο γιατρός. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να βρείτε το κατάλληλο φάρμακο για σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα