Πόσο Πρέπει να Περπατάμε Κάθε Μέρα; Τα Τελευταία Δεδομένα

Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ιδανικός αριθμός των βημάτων που θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να προστατεύσουμε την υγεία μας είναι 10.000. Αν και αρκετοί άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν θέσει ως στόχο το παραπάνω νούμερο με σκοπό να βελτιώσουν την υγεία τους, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιδανικός αριθμός των βημάτων τελικά είναι πολύ χαμηλότερος.

Αναλύοντας δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε 4 ηπείρους, μία επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι, ανάλογα πάντα και με την ηλικία μας, ακόμα και 6.000 βήματα επαρκούν για να επιτύχουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι τα οφέλη από το περπάτημα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περισσότερο περπατάμε. Ωστόσο, από το όριο των 6.000 βημάτων και μετά δεν παρατηρούνται επιπλέον οφέλη από το περπάτημα», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Amanda Paluch.

«Ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία μας», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος από τη φύση του πρέπει να μετακινείται αρκετά. Η εξέλιξη έχει προσαρμόσει τον οργανισμό μας έτσι ώστε να μπορεί να περπατήσει μεγάλες αποστάσεις με σκοπό να διασφαλίσει την πρόσβαση του σε νερό και τροφή.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός, η καρδιαγγειακή υγεία, η υγεία των οστών και των μυών, καθώς και η ψυχική μας υγεία επηρεάζονται στο σύνολό τους από την καθημερινή μας άσκηση. Κατά συνέπεια, εφόσον περπατάμε αρκετά μπορούμε να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Ωστόσο, ο παραπάνω στόχος δεν είναι πάντοτε εύκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα αν έχουμε επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα ή αν δεν έχουμε διάθεση να ασκηθούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που διάφορες εταιρείες έχουν αναπτύξει συσκευές που υπολογίζουν τον αριθμό των βημάτων που κάνουμε κάθε μέρα.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, η Yamasa Clock and Instrument Company της Ιαπωνίας κυκλοφόρησε τη συσκευή ‘Manpo-kei’ (μετάφραση: 10.000 βήματα) με σκοπό να εκμεταλλευτεί τη μόδα που εμφανίστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

Πώς είχαμε καταλήξει τότε, ωστόσο, στον αριθμό 10.000; Η απάντηση είναι ότι ο αριθμός αυτός εφευρέθηκε από τις εταιρείες marketing. Το 10.000 είναι ένα στρογγυλός αριθμός που φαίνεται αρκετά μεγάλος, αλλά είναι δυνατό να επιτευχθεί. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι πράγματι 10.000 βήματα κάθε μέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Ωστόσο, τελικά όπως αποδείχθηκε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πραγματικά ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός βημάτων, καθώς το νούμερο αυτό σίγουρα παίζει ρόλο στην απόφαση ενός ατόμου να προσπαθήσει να επιτύχει τον παραπάνω στόχο ή όχι.

Πέρσι, η Paluch και η ομάδα της δημοσίευσαν μία μελέτη από ένα δείγμα 2.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσε η μελέτη αυτή, όσοι εθελοντές έκαναν τουλάχιστον 7.000 βήματα κάθε μέρα είχαν 50-70% μειωμένο κίνδυνο προώρου θανάτου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Θέλοντας να απαντήσουν μία σειρά ερωτήματα που αναδείχθηκαν από την παραπάνω μελέτη, οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν μία νέα ανάλυση εξετάζοντας και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που είχαν το ίδιο θέμα.

Στην παρούσα μετα-ανάλυση εξετάστηκαν τελικά δεδομένα από 47.471 εθελοντές στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Όπως διαπιστώθηκε, το 25% των ενηλίκων που έκαναν το μεγαλύτερο αριθμό βημάτων καθημερινά είχαν 40-53% μειωμένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με αυτούς που περπατούσαν λιγότερο.

Για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε στα 6.000 – 8.000 βήματα. Όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που περπατούσαν περισσότερο είχαν άλλα οφέλη, ωστόσο η περαιτέρω μείωση στον κίνδυνο θανάτου δεν ήταν ένα από αυτά.

Για τα άτομα νεαρότερης ηλικίας, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι πιθανώς θα πρέπει να περπατούν περισσότερο σε σχέση με τους ηλικιωμένους, ωστόσο και εδώ δεν παρατηρήθηκαν επιπλέον οφέλη μετά τα 8.000-10.000 βήματα.

Αναφορικά με την ταχύτητα της βάδισης, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο.

«Η έρευνά μας πρακτικά έδειξε ότι ακόμα και η περιορισμένη άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη σε αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή», αναφέρει η Paluch.

Όπως υποστήριξε, προφανώς και άλλες μορφές άσκησης μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη,

Για παράδειγμα, 30 λεπτά έντονης άσκησης μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας αν κάνουμε καθιστική ζωή, ενώ στους ηλικιωμένους οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσουν τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και την υγεία των οστών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet: Public Health.

Φωτογραφία: Noelle Otto / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα