Πόσο Μπορούμε να Περιορίσουμε την LDL Χοληστερόλη;

Η αυξημένη LDL (ή «κακή») χοληστερόλη αποτελεί έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Η μείωση της LDL με φάρμακα ή/και αλλαγές στον τρόπο ζωής οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ο στόχος, όμως, για τη μείωση της LDL και συγκεκριμένα αν υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο γι’ αυτή, είναι ένα θέμα που έχει αποτελέσει αντικείμενο εντόνων αντιπαραθέσεων για την επιστημονική κοινότητα.

Οι οδηγίες που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν εγκριθεί από το American Heart Association, το American College of Cardiology και αρκετούς άλλους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, ο στόχος για την LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι τα 70 mg/dL για τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο κατά τον περιορισμό της LDL κάτω από το παραπάνω όριο, γεγονός που έχει κάνει αρκετούς καρδιολόγους να πιστεύουν ότι οι παρούσες οδηγίες δεν είναι αρκετά αυστηρές. Άλλοι γιατροί ανησυχούν, ωστόσο, ότι η υπερβολική μείωση της LDL μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Κανένας Κίνδυνος από την Εξαιρετικά Χαμηλή LDL Χοληστερόλη

Η LDL χοληστερόλη αποτελεί συστατικό αρκετών ορμονών, αλλά και όλων των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο υπερβολικός περιορισμός της LDL μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, ιδιαίτερα σε όργανα με υψηλότερες συγκεντρώσεις λιπιδίων, όπως ο εγκέφαλος και τα αναπαραγωγικά όργανα. Υπήρχαν επίσης αναφορές για ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας στους ασθενείς που έπαιρναν υψηλές δόσεις στατινών.

Γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες των παραπάνω φαρμάκων είναι οι μυαλγίες και ο ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις στατινών. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα αν οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες αποδίδονται στις στατίνες ή στην υπερβολική μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, στους ασθενείς με ένα σπάνιο γενετικό νόσημα που περιορίζει τα επίπεδα της LDL εξαιρετικά (συχνά και κάτω από τα 30 mg/dL) δεν παρατηρείται υπογονιμότητα ούτε δυσλειτουργίες στα μείζονα όργανα του σώματος. Επομένως, η εξαιρετικά χαμηλή LDL δεν φαίνεται να συνδέεται με κινδύνους από μόνη της.

Νέα Έρευνα Δείχνει ότι η LDL Πρέπει να είναι Χαμηλότερη

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Cardiology έδειξε ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης κάτω από τα 70 mg/dL είναι ασφαλής και έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μεγάλη βάση δεδομένων με ασθενείς που έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και είχαν LDL χοληστερόλη 70 mg/dL ή λιγότερο στην αρχή της έρευνας. Κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 20% για κάθε 39 mg/dL μείωσης της LDL χοληστερόλης. Με άλλα λόγια, η μείωση της LDL από 70 mg/dL σε 31 mg/dL συνδέθηκε με 20% λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα οφέλη αυτά παρέμειναν και ήταν ανεξάρτητα του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση της χοληστερόλης. Η μετα-ανάλυση του JAMA Cardiology εξέτασε έρευνες στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί αρκετά διαφορετικά φάρμακα για τον περιορισμό της LDL. Οι ερευνητές εξέτασαν τις στατίνες, οι οποίες μειώνουν την παραγωγή της LDL στο ήπαρ, την εζετιμίμπη, η οποία παρεμβαίνει στην απορρόφηση της LDL από το έντερο και τους αναστολείς του PCSK9, μία κατηγορία νέων ενεσίμων φαρμάκων που αυξάνουν τη μεταφορά της LDL από την κυκλοφορία του αίματος στο ήπαρ. Η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν αντίστοιχη με αυτή που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Οι τελευταίες είχαν εξετάσει τον περιορισμό της LDL από αρχικές τιμές κοντά στα 130 mg/dL και είχαν παρατηρήσει μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 22% για κάθε 39 md/dL μείωσης της LDL.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος αρνητικών συμβαμάτων (όπως μυαλγίες, ηπατική δυσλειτουργία, νεοεμφανιζόμενος διαβήτης, καρκίνος και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο), ακόμα και όταν η LDL μειώθηκε στα 20 mg/dL. Οι στατίνες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται σε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η χαμηλή LDL χοληστερόλη δεν ενοχοποιείται γι’ αυτές.

Με βάση τα παραπάνω, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μετα-ανάλυσης, ο περιορισμός της LDL κάτω από τα 70 mg/dL, όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά προσφέρει και σημαντικά οφέλη στους ασθενείς.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Alpha Stock Images

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα