Πόσο Επικίνδυνος είναι ο Καπνός της Φωτιάς για την Υγεία μας;

Ο καπνός από τις φωτιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχει εξαπλωθεί αυτή τη στιγμή σε διάφορες πόλεις και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην υγεία μας. Τα σωματίδια του καπνού από τις φωτιές περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έχουν μία σειρά αρνητικές επιδράσεις, μεταξύ των οποίων και ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης με ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο SARS-CoV-2.

Πώς Προσδιορίζουμε την Ποιότητα του Αέρα;

Η ποιότητα του αέρα βασίζεται στα επίπεδα ορισμένων σωματιδίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, μεταξύ των οποίων το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Η ποιότητα του αέρα υπολογίζεται σε μία κλίματα από το 0 μέχρι το 500. Στην παραπάνω κλίμακα το 0 αντιστοιχεί στην ιδανική ποιότητα του αέρα, ενώ το 500 στη χειρότερη δυνατή. Ωστόσο, οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία εμφανίζονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το 500.

Τυπικά, στις τιμές 0-50 θεωρούμε ότι η ποιότητα του αέρα είναι καλή, στις τιμές 50-100 είναι μέτρια, ενώ σε τιμές πάνω από το 150 είναι κακή. Οποιαδήποτε τιμή στο εύρος 151-300 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως συνοδών νοσημάτων.

Το πρωί της Τετάρτης, σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, η ποιότητα του αέρα είναι ξεπεράσει το 300 στην παραπάνω κλίμακα. Η ουσία που βρίσκεται στον καπνό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία μας είναι η σωματιδιακή ύλη, η οποία αναφέρεται συχνά ως PM 2.5.

Η Κακή Ποιότητα του Αέρα Μπορεί να Επηρεάσει την Υγεία

Τα PM 2.5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να περιορίσουν την ορατότητα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα σωματίδια του PM 2.5 είναι μικρότερα από 2.5 μικρόνια, επομένως μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν επιδείνωση σε διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται το άσθμα, το εμφύσημα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ακόμα και η COVID-19.

Σε χώρες με συχνές πυρκαγιές, όπως οι ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί αύξηση στα περιστατικά ασθενών που πάσχουν αναπνευστικά νοσήματα μετά από μία φωτιά, γεγονός που πρακτικά υποστηρίζει την παραπάνω θεωρία.

Το PM 2.5 Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο COVID-19

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ο καπνός από τις φωτιές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν αύξηση των περιστατικών COVID-19 κατά σχεδόν 18% μετά από μία πυρκαγιά που κράτησε αρκετές ημέρες στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορα μοντέλα για να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα PM 2.5 του καπνού και τα ποσοστά θετικών εξετάσεων για την COVID-19 στο Renown Health, ένα δίκτυο νοσοκομείων στην Νεβάδα και τη Βορειοανατολική Καλιφόρνια.

Όπως διαπίστωσαν, το PM 2.5 του καπνού ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 17.7% στα περιστατικά COVID-19.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα περιστατικά COVID-19 αυξήθηκαν εξ’ αιτίας της έκθεσης στον καπνό από τις φωτιές της Καλιφόρνια», υποστήριξε ο Daniel Kiser, επικεφαλής της παραπάνω μελέτης.

Ο Καπνός από τις Πυρκαγιές Μπορεί να Περιέχει Τοξικές Ουσίες, όπως ο Μόλυβδος

Έρευνες από το Air Resources Board (CARB) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έδειξαν ότι ο αέρας που προέρχεται από τις πυρκαγιές συχνά περιέχει επιβλαβή μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Τα παραπάνω μέταλλα προέρχονται από τα κτίρια που φλέγονται. Τα τελευταία μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα μία σειρά άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Η ανάλυση του CARB διαπίστωσε ότι μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγγάνιο μπορεί να φτάσουν σε αποστάσεις μέχρι και 150 χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά ταξιδεύοντας με τον καπνό.

Πως να Προστατευτείτε Όταν η Ποιότητα του Αέρα είναι Χαμηλή

Μία προσέγγιση που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα είναι η χρήση φίλτρων στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας.

Ένα παράδειγμα είναι τα φίλτρα HEPA (high efficiency particulate air filter), τα οποία μπορούν να απομακρύνουν μέχρι και το 99.97% των επιβλαβών σωματιδίων από τον αέρα.

Τα περισσότερα κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας έχουν ήδη εγκατεστημένα τα παραπάνω φίλτρα και επομένως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

Κατά συνέπεια, όταν ο αέρας της ατμόσφαιρας έχει κακή ποιότητα θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας προκειμένου να προστατευτούμε από τα επιβλαβή σωματίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα