Πόσο Επιβλαβής για την Υγεία είναι η Αλλαγή της Ώρας; Όλα τα Επιστημονικά Δεδομένα

Η αλλαγή της ώρας που συνέβη πριν από μερικές ημέρες δεν είναι απλά μία μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού μία ώρα πίσω. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες σύμφωνα με τους οποίους η αλλαγή της ώρας έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία μας.

Μία από αυτούς είναι και η Beth A Malow, καθηγήτρια νευρολογίας από το Vanderbilt Medical Center. Σύμφωνα με την επιστήμονα, η αλλαγή της ώρας προκαλεί απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μας με αποτέλεσμα να επηρεάζονται μία σειρά εγκεφαλικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η εγρήγορση και τα επίπεδα ενέργειας.

«Όταν εξετάζουμε την αλλαγή της ώρας και τη σύνδεσή της με την έκθεση στο φως του ήλιου», δήλωσε, «ουσιαστικά μιλάμε για σημαντικές αλλαγές στο βιολογικό ρολόι, ένα μηχανισμό που έχει τη βάση του στον εγκέφαλο».

Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, η Malow και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας σε μία σειρά μηχανισμών που επηρεάζουν την εγκέφαλο, την καρδιά, τον ύπνο, αλλά και τα γονίδια που ελέγχουν την εναλλαγή ύπνου/αφύπνισης.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, οι παραπάνω επιδράσεις εμφανίζονται μόνο κατά την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή ή θερινή και μπορούν να προληφθούν με τη διατήρηση μίας σταθερής ώρας.

Γιατί Αλλάζει η Ώρα;

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας γίνεται έτσι ώστε οι γεωργοί να έχουν μία περισσότερη ώρα ηλιοφάνειας το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με σκοπό να περιοριστεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Επιδράσεις της Αλλαγής Ώρας στην Υγεία

Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας καταλήγοντας ότι η απώλεια του ύπνου συσσωρεύεται αθροιστικά σε ένα διάστημα ετών.

Η αλλαγή της ώρας μειώνει επίσης τη διάρκεια έκθεσης των ανθρώπων στο έντονο φως του ήλιου νωρίς το πρωί. Το ηλιακό φως κατά την ώρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το συγχρονισμό του βιολογικού ρολογιού.

Η διαταραχή του συγχρονισμού αυτού έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαταραχών του ύπνου.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων εξ’αιτίας της μέσης μείωσης 15-20 λεπτά στη διάρκεια του ύπνου από την αλλαγή της ώρας.

Στην έρευνά τους, η Malow και οι συνεργάτες της εξέτασαν ένα μεγάλο αριθμό ερευνών εξετάζοντας αν πρέπει να σταματήσει οριστικά η αλλαγή της ώρας.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν βιολογικό ρολόι που μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στην αλλαγή της ώρας, άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και είναι πιο ευάλωτοι στη μετάβαση αυτή.

Εκτός από τις έρευνες που ασχολήθηκαν με τις επιδράσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο αλλά και τον υπόλοιπο οργανισμό, η Malow και οι συνεργάτες της εξέτασαν επίσης ορισμένες γενετικές επιδράσεις.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης στον άνθρωπο και σχετίζονται με τον κιρκαδικό ρυθμό», τόνισαν.

Αλλαγές στη Γονιδιακή Έκφραση

Όταν αλλάζουμε την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, επηρεάζεται η έκφραση αρκετών γονιδίων. Ακόμα και η βραχυπρόθεσμη μείωση της διάρκειας του ύπνου που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της αλλαγή της ώρας, είναι συνήθως αρκετή για να μεταβληθεί το γενετικό προφίλ αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με τον κιρκαδικό ρυθμό.

Ο ακριβής βαθμός που επηρεάζονται τα παραπάνω γονίδια από την αλλαγή της ώρας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο οι ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και τα παιδιά (στα οποία ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται) υποφέρουν περισσότερο από τις αρνητικές επιδράσεις της αλλαγής της ώρας.

Η Malow είναι επίσης καθηγήτρια παιδιατρικής στο Vanderbilt University. Από την εμπειρία της πάνω σε θέματα σχετικά με τον αυτισμό και τον ύπνο, σχολίασε ότι ορισμένα παιδιά που υποφέρουν από αυτισμό μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας οι οποίες διαρκούν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

«Με βάση τα παραπάνω δεδομένα», όπως κατέληξε, «υποστηρίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει η αλλαγή της ώρας. Αρκετοί πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας κατά 1 ώρα δεν είναι τόσο σημαντική, ωστόσο δεν καταλαβαίνουν ότι το βιολογικό ρολόι αποσυγχρονίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα