Ποιες Δύο Θρεπτικές Ουσίες στη Διατροφή Μειώνουν τον Κίνδυνο Νεφρολιθίασης

Η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) είναι μία πάθηση που προκαλεί έντονο άλγος. Η νόσος έχει συνδεθεί με αρκετά χρόνια νοσήματα μεταξύ των οποίων η χρόνια νεφρική νόσος, η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος. Σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι οι ασθενείς με νεφρολιθίαση έχουν 30% πιθανότητα να παρουσιάσουν εκ νέου νεφρολίθους μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Με σκοπό να προλάβουν ένα επόμενο επεισόδιο νεφρολιθίασης, οι γιατροί συχνά συνιστούν αλλαγές στη διατροφή σε ασθενείς με ιστορικό της νόσου.

Μία επιστημονική ομάδα από τη Mayo Clinic των ΗΠΑ αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο τις αλλαγές στη διατροφή και συγκεκριμένα τα τρόφιμα που βοηθούν περισσότερο στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Από τα αποτελέσματα της μελέτης τους φαίνεται ότι μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το σχηματισμό νεφρολίθων.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 411 εθελοντές με ιστορικό νεφρολιθίασης και 384 εθελοντές χωρίς ιστορικό οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Αναλύοντας τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και κάλιο, καθώς και μειωμένη κατανάλωση υγρών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολίθων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι οδηγίες της διατροφής για την πρόληψη της νεφρολιθίασης σήμερα βασίζονται αποκλειστικά σε δεδομένα από ασθενείς χωρίς ιστορικό της νόσου. Από την εμπειρία μας φαίνεται ότι ένας ασθενής με ιστορικό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμμορφωθεί με ένα πρόγραμμα διατροφής για την πρόληψη υποτροπής της νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η κατανάλωση υγρών κάτω από 3400ml την ημέρα συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης. Στην κατανάλωση αυτή περιλαμβάνεται και η ποσότητα υγρών που βρίσκεται στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σε φρούτα και λαχανικά.

Η χαμηλή κατανάλωση υγρών μπορεί να μειώσει τον όγκο των ούρων, αυξάνοντας παράλληλα την πυκνότητά τους, γεγονός που ευνοεί το σχηματισμό νεφρολίθων.

«Οι αλλαγές στη διατροφή μας με σκοπό την πρόληψη της νεφρολιθίασης συχνά δεν είναι εύκολες. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμούμε και ποια πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να καταστρώσουμε ένα καλό πλάνο διατροφής», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου και καλίου είχε μεγαλύτερη προγνωστική ισχύ σε σχέση με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών για την εμφάνιση νεφρολιθίασης στους ασθενείς με ιστορικό της νόσου.

«Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόσληψη υγρών δεν έχει σημασία στους ασθενείς με ιστορικό νεφρολιθίασης. Στην έρευνά μας ωστόσο δεν διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να προσφέρει οφέλη», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Συνολικά, η μελέτη παρατήρησε ότι η κατανάλωση 1.200 mg ασβεστίου καθημερινά μπορεί να μειώσει την εμφάνιση νεφρολιθίασης σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως αν είχαν ιστορικό της νόσου. Η ποσότητα του καλίου στη διατροφή έχει επίσης σημασία, ωστόσο η επιστημονική ομάδα της μελέτης δεν συνέστησε κάποια συγκεκριμένη δοσολογία.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να προσθέσουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά με κάλιο και ασβέστιο στη διατροφή μας, όπως για παράδειγμα μπανάνες, πορτοκάλια, πατάτες, μανιτάρια και αγγούρια.

Φωτογραφία: Ryutaro Tsukata

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα