Ποιες Βιταμίνες Βοηθούν στην Αντιμετώπιση της Φλεγμονής;

Διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες συγκεκριμένων βιταμινών. Οι βιταμίνες αυτές μπορούν να ληφθούν είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε καταναλώνοντας τρόφιμα τα οποία τις περιέχουν.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις 6 αυτές βιταμίνες καθώς και τις κυριότερες πηγές τους από τη διατροφή.

Βιταμίνη Α

Αρκετές έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα τρόφιμα σε δύο μορφές, είτε ως προβιταμίνη (β-καροτίνη) είτε ως καθαρή βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι δίαιτες πλούσιες σε β-καροτίνη και βιταμίνη Α βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής.

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα ραδίκια, το λάχανο, το σπανάκι και γενικά τα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνες Β

Οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 έχουν συνήθως υψηλή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μία ουσία που ευθύνεται για τη φλεγμονή, ιδιαίτερα στις αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 και να περιορίσετε τη φλεγμονή, εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως το λάχανο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, ο τόνος και τα πουλερικά.

Μία έρευνα από την Ιταλία διαπίστωσε ότι ακόμα και χαμηλές δόσεις φολικού οξέος (μίας άλλης βιταμίνης Β) μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή, ακόμα και όταν λαμβάνονται για μικρή διάρκεια.

Το φολικό οξύ βρίσκεται στα φασόλια, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια και το ήπαρ ζώων.

Βιταμίνη C

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της λειτουργικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ελευθέρων ριζών που συνδέονται με τη φλεγμονή. Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, βοηθά στον περιορισμό της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Αν και η βιταμίνη αυτή μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή συμπληρώματος, ιδανικά πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή.

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν επίσης αρχικά αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Nutrition Research, η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με διάφορες φλεγμονώδεις νόσους, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι η αύξηση στα επίπεδα της βιταμίνης μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Immunology έδειξε ότι η ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει τη φλεγμονή αποδίδεται σε συγκεκριμένα μόρια. Επιπλέον, οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να απολαύσουν αρκετά οφέλη από τη χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D με τη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί πάντοτε για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Αν πιστεύετε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να σας χορηγήσει συμπληρώματα, αν κριθεί απαραίτητο.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα ψάρια, ο κρόκος του αυγού, τα όργανα ζώων και τα τρόφιμα που έχου ενισχυθεί με βιταμίνη D, όπως το γάλα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μία ακόμα βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα μίας μετα-ανάλυσης από το 2015 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition επιβεβαίωσαν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδη δράση και τα συμπληρώματά της προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, όπως για παράδειγμα στα αμύγδαλα και τους ηλιόσπορους. Αρκετά φρούτα και λαχανικά, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι, περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Κ

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών και να βοηθήσει στη ρύθμιση της πηκτικότητας του αίματος, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των οστών. Παρά το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης Κ για τη διατήρηση της οστικής υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης αυτής από τη διατροφή τους. Οι ενήλικες άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 120 mcg βιταμίνης Κ καθημερινά, ενώ οι γυναίκες 90 mcg. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα παιδιά και τα βρέφη είναι χαμηλότερη.

Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης Κ, η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο, ενώ τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ2 είναι το κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα