Ποια Μάσκα Μπορεί να Μας Προστατεύσει Καλύτερα από τον Καπνό της Φωτιάς;

Η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσει μία σειρά αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας, επιδεινώνοντας παθήσεις όπως το άσθμα ή αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης με επιβλαβή παθογόνα. Σε μία περίοδο όπου το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται παγκοσμίως, φαίνεται ότι η χρήση της μάσκας έχει πλέον διπλή χρησιμότητα.

Ποιες είναι, ωστόσο, οι μάσκες που μπορούν να μας προστατεύσουν καλύτερα τόσο από το στέλεχος Δέλτα όσο και από τις επιβλαβείς ουσίες στον καπνό από της πυρκαγιές;

Το Καλύτερο Είδος Μάσκας

Η μάσκα που προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό προστασίας τόσο για τον SARS-CoV-2 όσο και για τον καπνό της φωτιάς είναι η Ν95.

Εφόσον εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο, η μάσκα Ν95 μπορεί να φιλτράρει το 95% των σωματιδίων που έχουν διάμετρο πάνω από 0.3 μικρόνια, επομένως μπορεί να μας προστατεύσει και από τα επιβλαβή PM 2.5 μικρόνια στον καπνό της φωτιάς.

Αναφορικά με τον SARS-CoV-2, ο ιός μεταφέρεται συνήθως μέσω ενός άλλου σωματιδίου και οι μάσκες Ν95 μπορούν να φιλτράρουν τα περισσότερα από τα παραπάνω σωματίδια. Τα φίλτρα Ν100 και Ρ100 φιλτράρουν μέχρι και το 99.97% των παραπάνω σωματιδίων, ωστόσο μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την αναπνοή.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετές πυρκαγιές σε μεγαλύτερη, ίσως, κλίμακα σε σχέση με την Ελλάδα. Η οδηγία αυτή τη στιγμή από τους γιατρούς της χώρας είναι ότι όποιος εκτίθεται στον καπνό από τις φωτιές θα πρέπει να φορά μάσκα Ν95 προκειμένου να προστατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν έχετε μάσκα Ν95 με βαλβίδα, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε ίσως μία 2η μάσκα, συνήθως χειρουργική, η οποία θα καλύπτει τη βαλβίδα προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Οι μάσκες Ν95 δεν είναι μίας χρήσης, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που την ξαναφοράμε, η αποτελεσματικότητά της μάσκας μειώνεται. Ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα σε πολύ χαμηλής ποιότητας αέρα, η αποτελεσματικότητα της μάσκας μειώνεται ταχύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστώσουμε ότι η μάσκα έχει φθαρεί ή φαίνεται σκισμένη, θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μάσκα Ν95, τότε η ΚΝ95 αποτελεί μία σχεδόν εξίσου αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή. Πειράματα έχουν διαπιστώσει ότι και τα δύο παραπάνω είδη μάσκας είναι συγκρίσιμα ως προς την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα επιβλαβή σωματίδια.

Πάνινες Μάσκες και Καπνός της Φωτιάς

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι προτιμότερη από το να μην φοράμε καθόλου μάσκα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι πάνινες μάσκες προσφέρουν περιορισμένη προστασία από την COVID-19. Η χρήση των παραπάνω μασκών μπορεί να σταματήσει ορισμένα σταγονίδια που περιέχουν τον SARS-CoV-2, επομένως αν αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα θα μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού.

Ωστόσο, οι πάνινες μάσκες δεν προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην προστασία από τον καπνό της πυρκαγιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επιβλαβή σωματίδια στον καπνό είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος συγκριτικά με τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον SARS-CoV-2.

Αρκετές από τις παραπάνω μάσκες έχουν επίσης ατέλειες ως προς την εφαρμογή στους στο πρόσωπο, επομένως να επιβλαβή σωματίδια μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες και από αυτά τα κενά. Καταλαβαίνουμε, επομένως ότι, αν και προσφέρουν ορισμένα οφέλη, δεν αποτελούν ιδανική λύση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα