Ποια Κοινά Φάρμακα Μπορεί να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Κατάθλιψης;

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους συχνά χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Τελευταία, ωστόσο, έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι αρκετά διαφορετικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA έδειξε ότι περίπου το 1/3 του πληθυσμού των ΗΠΑ παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Εκτός από τον κίνδυνο κατάθλιψης, η λήψη πολλαπλών φαρμάκων ενέχει και άλλους κινδύνους, όπως για παράδειγμα πιθανές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα φάρμακα αυτά ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αρκετοί ασθενείς, μάλιστα, δεν διαβάζουν τις οδηγίες του φαρμάκου που παίρνουν με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν καν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ποια Φάρμακα Μπορεί να Προκαλέσουν Κατάθλιψη;

Προφανώς, αυτός που μπορεί να σας ενημερώσει καλύτερα σχετικά με τον κίνδυνο κατάθλιψης από τη φαρμακευτική σας αγωγή είναι ο γιατρός σας. Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένες από τις συχνότερες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Singulair

Το φάρμακο αυτό χορηγείται τυπικά για την πρόληψη του άσθματος και των αλλεργιών. Στις οδηγίες του φαρμάκου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονικών ιδεασμών ή καταθλιπτικών σκέψεων.

Κατά συνέπεια, οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους και να περνούν από ψυχιατρική εκτίμηση, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την κατάθλιψη.

Συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, η επιθετική συμπεριφορά, οι ψευδαισθήσεις, οι διαταραχές του ύπνου και οι εφιάλτες κατά τη λήψη του φαρμάκου αποτελούν προειδοποιητικά σημεία και θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό γιατρό.

Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής σε παθήσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, καθώς και ορισμένα δερματικά νοσήματα.

Τα κορτικοστεροειδή μιμούνται τη δράση της κορτιζόλης, μίας φυσιολογικής ορμόνης του οργανισμού. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της σεροτονίνης, μίας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Εκτός από τη σεροτονίνη, τα στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν και τα επίπεδα του GABA, μίας ουσίας που βοηθά στη ρύθμιση του άγχους.

Οι διαταραχές του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης συνδεθεί με τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα κόπωσης, το άγχος και τον κίνδυνο κατάθλιψης αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Φάρμακα για τη ΔΕΠΥ

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον οργανισμό.

Όταν η δράση του φαρμάκου υποχωρεί, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, άγχος και διαταραχές του ύπνου.

Όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις των παραπάνω φαρμάκων, τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται επικίνδυνα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απομακρύνει υποδοχείς της ουσίας προσπαθώντας έτσι να επαναφέρει μία ισορροπία.

Μακροπρόθεσμα, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή και απορρόφηση των νευροδιαβιβαστών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς και άλλων ψυχιατρικών νόσων.

Άλλα Κοινά Φάρμακα που Μπορεί να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Τα παρακάτω φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν κατάθλιψη σε ορισμένους ασθενείς:

  • Β Αποκλειστές: ατενολόλη, μετοπρολόλη, καρβεδιλόλη
  • Βεζοδιαζεπίνες: αλπραζολάμη, διαζεπάμη, κλοναζεπάμη
  • Φάρμακα για τη νόσο του Parkinson: καρβιντόπα/λεβοντόπα
  • Ορμονικά φάρμακα: αντισυλληπτικό χάπι
  • Αντιεπιληπτικά: λαμοτριγίνη, φαινυτοΐνη
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων και Η2 αποκλειστές: παντοπραζόλη (PPI), φαμοτιδίνη (Η2 αποκλειστής)
  • Στατίνες και άλλα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης: ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη
  • Αντιχολινεργικά φάρμακα: δικυκλομίνη, βενζτροπίνη, σκοπολαμίνη

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα