Ποια Φάρμακα Πρέπει να Διακόπτονται πριν από μία Χειρουργική Επέμβαση;

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνά απαραίτητες για την υγεία μας, όσο κι αν θέλουμε να τις αποφύγουμε. Ακόμα και για μικρές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την εξαγωγή ενός οδόντος ή μία κολονοσκόπηση, είναι απαραίτητο να διακόψουμε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ποια είναι όμως τα φάρμακα αυτά; Πότε πρέπει να διακόψουμε τη λήψη τους και γιατί;

Αντιπηκτικά

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τομές σωματικών ιστών, γεγονός που οδηγεί σε αιμορραγία. Τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας καθώς μειώνουν την ικανότητα πήξης του αίματος.

Τα αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, η δαβιγαρτάνη, η ριβαροξαμπάνη, η απιξαμπάνη και η εδοξαμπάνη, μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος αποκλείοντας την παραγωγή ορισμένων φυσικών πρωτεϊνών πήξης. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι αυτοί που λαμβάνουν συχνότερα τα παραπάνω φάρμακα.

Τα αιμοπετάλια είναι μικρά σφαιρικά σωματίδια που ταξιδεύουν με το αίμα και συσσωρεύονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν θρόμβους. Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη, η κιλοσταζόλη, η διπυριδαμόλη και η τρικαγρελόρη, δεν επιτρέπεουν στα αιμοπετάλια να συσσωρευθούν.

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερική αρτηριοπάθεια, ιστορικό χειρουργείου στεφανιαίας παράκαμψης (bypass) ή stent.

ΜΣΑΦ

Τα ΜΣΑΦ, δηλαδή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, χορηγούνται τυπικά για βραχεία διάρκεια στην αντιμετώπιση του άλγους και του οιδήματος. Τα ΜΣΑΦ δρουν αποκλείοντας την παραγωγή χημικών ουσιών στον οργανισμό που συμβάλλουν στο άλγος και τη φλεγμονή.

Αντίστοιχα με την ασπιρίνη, η οποία θεωρείται επίσης ΜΣΑΦ, τα κοινά αυτά αναλγητικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που δρουν τα αιμοπετάλια και να τροποποιήσουν την φυσική λειτουργία της πηκτικότητας στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από ένα χειρουργείο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση των ΜΣΑΦ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας του στομάχου, καθώς και ελκών, νεφρικών προβλημάτων, υπέρτασης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 2015 ορισμένες μελέτες παρατήρησαν ότι τα ΜΣΑΦ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν καρδιακή νόσο και έχουν κάνει μόνο βραχυπρόθεσμη χρήση.

Τα ΜΣΑΦ μπορεί να βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και του κοινού κρυολογήματος, καθώς και σε φάρμακα για την πέψη και το γαστρεντερικό, επομένως πάντοτε να ελέγχετε τι περιέχει το κάθε φάρμακο.

Συμπληρώματα και Βότανα

Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και βοτάνων, τα οποία αρκετοί θεωρούν αβλαβή, μπορεί να επηρεάσουν μία χειρουρική επέμβαση. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις διαφόρων μελετών, τα συμπληρώματα με σκόρδο, πιπερόριζα και τζίνσενγκ μπορούν να επηρεάσουν την πηκτικότητα του αίματος. Διάφορες έρευνες έχουν παρατηρήσει επίσης ότι το βαλσαμόχορτο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C και E, ίσως επηρεάζουν επίσης την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Πότε Πρέπει να Διακόπτονται τα Φάρμακα;

Καθώς τα αντιπηκτικά, τα ΜΣΑΦ και ορισμένα συμπληρώματα ή βότανα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου, πρέπει να διακόπτονται πριν από αυτό. Οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα με βότανα και τα ΜΣΑΦ, πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση καθώς χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μας. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να αρχίσετε εκ νέου τη λήψη τους.

Τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα συνήθως πρέπει να διακόπτονται για μερικές ημέρες, ωστόσο τυπικά δεν χρειάζεται διακοπή τους για περισσότερο από 1 εβδομάδα.

Μην σταματάτε, ωστόσο από μόνοι σας τα φάρμακα χωρίς να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο μικρός κίνδυνος μίας αιμορραγίας μπορεί να μην υπερβαίνει τον κίνδυνο μίας σοβαρής θρόμβωσης. Στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να μην διακόψετε το φάρμακο. Ο γιατρός σας είναι υπεύθυνος για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Εκτός από τα αντιπηκτικά, ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες και για άλλα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για την υπέρταση, τη νόσο του Parkinson, την επιληψία ή το διαβήτη. Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα σας πει να συνεχίσετε τη λήψη τους, ίσως χρειστεί να μειωθεί η δόση τους κατά την ημέρα της επέμβασης.

Προσοχή!

Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη διακοπή ή επανέναρξη των φαρμάκων πρέπει να λαμβάνονται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας. Επικοινωνήστε μαζί του τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση και, αν έχετε ακόμα αμφιβολίες, διασταυρώστε τις οδηγίες του και με άλλο γιατρό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα