Ποια 3 Χαρακτηριστικά των Γευμάτων Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Παχυσαρκίας

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν τριπλασιαστεί από το 1975, με αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου να παρουσιάζουν πλέον ποσοστά πάνω από 40%. Το κύριο αίτιο του παραπάνω φαινομένου είναι προφανώς η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να καταναλώσει.

Προσφάτως, μία μελέτη αποφάσισε να εξετάσει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διατροφής που συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων.

Από τις παρατηρήσεις της ομάδας διαπιστώθηκε ότι η ταχύτητα κατανάλωσης ενός γεύματος, η περιεκτικότητα του γεύματος σε θερμίδες και η γεύση των τροφίμων είναι παράγοντες που συνδέονται συνολικά με την κατανάλωση θερμίδων ενός ατόμου.

«Αρκετά ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν πολύ καλή γεύση, γεγονός που ευνοεί την κατανάλωσή τους. Η βιομηχανία τροφίμων κάνει συνεχώς πειράματα με σκοπό να βελτιώσει τη γεύση των τροφίμων, καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συνδέεται με τη συχνή κατανάλωση ενός προϊόντος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τα Χαρακτηριστικά της Έρευνας

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 εθελοντές ηλικίας 18-50 ετών που είχαν καταφέρει να σταθεροποιήσουν το σωματικό τους βάρος τους τελευταίους 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές έκαναν δύο διαφορετικές δίαιτες για 2 εβδομάδες συνολικά. Η πρώτη δίαιτα περιελάμβανε ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η δεύτερη είχε τρόφιμα διαφόρου βαθμού επεξεργασίας, από υπερβολικά επεξεργασμένα μέχρι ελαφρώς επεξεργασμένα.

Από το πείραμα αυτό, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για 2.733 γεύματα, για καθένα από τα οποία γνώριζαν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, την ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος, καθώς και τη γεύση των γευμάτων (η οποία εκτιμήθηκε αναφορικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο ή ζάχαρη).

Τελικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η περιεκτικότητα ενός γεύματος σε θερμίδες, το ποσοστό των γευμάτων που αντιστοιχεί σε τρόφιμα με καλή γεύση και η ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος είναι παράγοντες που στο σύνολό τους επηρεάζουν την πρόσληψη θερμίδων.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι εθελοντές συνήθως κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα.

«Τα εύγευστα τρόφιμα συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επομένως συνήθως καταναλώνουμε υψηλότερες ποσότητες πριν δημιουργηθεί το αίσθημα κορεσμού. Η ταχύτητα κατανάλωσης τροφής μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα που καταναλώνουμε. Συνήθως χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Κατά συνέπεια, αν κάποιος τελειώνει ένα γεύμα σε 10 λεπτά, μπορεί να καταναλώσει ακόμα ένα γεύμα πριν εμφανιστεί το αίσθημα κορεσμού», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε εθελοντές σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν οι παρατηρήσεις της μελέτης επαληθεύονται και στον πραγματικό κόσμο.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα