Παίρνετε Υπερβολικά Πολλά ΜΣΑΦ εν Αγνοία σας;

Τα ΜΣΑΦ, δηλαδή τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, είναι μία κατηγορία φαρμάκων που οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της κεφαλαλγίας ή της ισχιαλγίας. Τα φάρμακα αυτά έχουν αναλγητική δράση και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φάρμακα παγκοσμίως. Ορισμένα από τα πλέον κοινά ΜΣΑΦ είναι η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η κελεκοξίμπη.

Γιατί τα ΜΣΑΦ είναι τόσο Δημοφιλή;

Αυτό αποδίδεται σε διάφορους λόγους:

  • Για αρκετές παθήσεις, τα ΜΣΑΦ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Εκτός από την αναλγητική τους δράση, περιορίζουν επίσης τον πυρετό και τη φλεγμονή.
  • Είναι σχετικά φτηνά και τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται και ως γενώσιμα.
  • Είναι διαθέσιμα με, αλλά και χωρίς συνταγή γιατρού.
  • Είναι γενικά ασφαλή.

Τα Αρνητικά των ΜΣΑΦ

Δεν υπάρχει φάρμακο που είναι απόλυτα ασφαλές και φυσικά αυτό ισχύει και για τα ΜΣΑΦ. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειές τους περιλαμβάνουν προβλήματα του στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκη. Οι βλάβες στους νεφρούς, ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας και οι ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις (όπως για παράδειγμα ένα εξάνθημα) είναι επίσης κοινά. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η σοβαρή αλλεργική αντίδραση και οι βλάβες στο ήπαρ είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αν και ο κίνδυνος αυτός διαφοροποιείται ανάλογα με το ΜΣΑΦ και τον ασθενή. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που παίρνουν ΜΣΑΦ στη συνιστώμενη δόση δεν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα από τη λήψη τους.

Είναι Εύκολο να Πάρετε Υψηλές Δόσεις ΜΣΑΦ εν Αγνοία σας

Η ευρεία διαθεσιμότητα των ΜΣΑΦ και η ασφάλειά τους καθιστά εύκολο να γίνει υπερβολική χρήση τους. Αρχικά, υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά ΜΣΑΦ, επομένως μπορεί να παίρνετε περισσότερα από 1 χωρίς να το γνωρίζετε. Επιπλέον, αρκετά από αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή ή βρίσκονται μαζί με άλλα φάρμακα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Arthrotec (ένα συνδυασμό του ΜΣΑΦ δικλοφαινάκη και της μισοπροστόλης, ενός φαρμάκου που βοηθά στην προστασία του στομάχου) και ορισμένα φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή όπως το Advil PM (ιβουπροφαίνη και το αντιισταμινικό διφαινυδραμίνη). Επομένως είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος είναι εύκολο να υπερβούμε τη συνιστώμενη δόση.

Μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό το πρόβλημα είναι πιθανώς σοβαρότερο απ’όσο νομίζουμε. Από 1300 ασθενείς που έπαιρναν ιβουπροφαίνη:

  • Περισσότερο από το 1/3 έπαιρνε και ένα δεύτερο ΜΣΑΦ. Λιγότερο από το 50% των ασθενών αυτής της κατηγορίας γνώριζε ότι περισσότερα του ενός φάρμακα της αγωγής τους ήταν ΜΣΑΦ.
  • 15% των ασθενών έπαιρναν δόση μεγαλύτερη από την προτεινόμενη.
  • Η υπέρβαση της προτεινόμενης δόσης ήταν συχνότερη στους άνδρες, τους ασθενείς με χρόνιο πόνο και αυτούς που δεν γνωρίζουν την συνιστώμενη δόση.

Συμπέρασμα

Τα ΜΣΑΦ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα φάρμακα, ωστόσο μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Ο κίνδυνος ανεπιθυμήτων ενεργειών αυξάνεται όταν λαμβάνονται σε δόσεις μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.

Εκτός από τη χαμηλή δόση ασπιρίνης (η οποία χορηγείται για την πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου), τα ΜΣΑΦ χορηγούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Αν πιστεύετε ότι τα ΜΣΑΦ δεν σας προσφέρουν κάποιο όφελος (ή έχετε άλλες αμφιβολίες), ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να διακόψετε τη λήψη τους, καθώς ακόμα και ο μικρός κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να αποφεύγεται εφόσον δεν υπάρχουν οφέλη. Μπορεί επίσης να υπάρχουν καλύτερες και ασφαλέστες επιλογές, όπως η ακεταμινοφαίνη.

Διατηρείτε πάντοτε μία λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που λαμβάνετε χωρίς συνταγή γιατρού. Διαβάστε τις οδηγίες λήψης τους και πάρτε τα μόνο όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός. Αν έχετε αμφιβολίες ή ερωτήματα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Marco Verch (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα