Παχυσαρκία: Μπορεί να Επηρεάσει τη Λειτουργία των Πνευμόνων στην Εμμηνόπαυση;

Είναι γνωστό σήμερα ότι η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες παθήσεις. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ή άσθματος στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων και έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ΧΑΠ σε σχέση με τους άνδρες, παρά το γεγονός ότι καπνίζουν λιγότερο. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που καπνίζουν παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας στην ηλικία των 45-50 ετών σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές ίδιας ηλικίας. Ακόμη, τόσο το άσθμα όσο και οι νοσηλείες για τη νόσο είναι συχνότερες στο γυναικείο φύλο. Μέχρι σήμερα, η διαφορά αυτή είχε αποδοθεί στις ορμόνες του φύλου.

Η παχυσαρκία είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ΧΑΠ. Η συχνότητα της νόσου στους παχύσαρκους είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή στα άτομα με φυσιολογικό βάτος. Επιπλέον, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα σε σχέση με τους παχύσαρκους άνδρες.

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε πως διαφοροποιούνται οι επιδράσεις της παχυσαρκίας στον κίνδυνο ΧΑΠ και άσθματος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η παρούσα μελέτη εξέτασε δεδομένα για περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες με σκοπό να διαπιστώσει ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ΧΑΠ και άσθματος πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, ανεξαρτήτως εμμηνόπαυσης, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μεγάλη περιφέρεια μέσης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ και άσθματος. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερος ήταν ο ΔΜΣ και η περιφέρεια της μέσης, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος των παραπάνω δύο διαγνώσεων.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας μελέτης ήταν ότι και οι ελλιποβαρείς γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ πριν την εμμηνόπαυση. Κατά συνέπεια, οι συγγραφείς συνέστησαν ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σωματικό τους βάρος εντός φυσιολογικών ορίων αν θέλουν να περιορίσουν τον κίνδυνο ΧΑΠ και άσθματος.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει μία ακόμα συνέπεια της παχυσαρκίας και της μεγάλης περιφέρειας μέσης στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγάλη περιφέρεια μέσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με ΧΑΠ ή άσθμα. Εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση του σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων φαίνεται ότι αποτελεί μία καλή προσέγγιση για τον περιορισμό του κινδύνου ΧΑΠ και άσθματος στις γυναίκες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Mikhail Nilov / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα