Όσοι Επισκέπτονται τον ίδιο Γιατρό για Πολλά Χρόνια έχουν Μειωμένο Κίνδυνο Προώρου Θανάτου

Η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό κάθε φορά που χρειάζεστε ιατρική φροντίδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προώρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παραπάνω προσέγγιση συνδέεται με μία σειρά από οφέλη, μεταξύ των οποίων η καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπευτική αγωγή, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών και προληπτικών μέτρων και οι λιγότερες νοσηλείες.

Μία ομάδα ερευνητών, σήμερα, υποστηρίζει ότι η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό συνδέεται επίσης με μειωμένη θνησιμότητα, γεγονός που δείχνει ότι ο δεσμός μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι περισσότερο σημαντικός απ’ όσο πιστεύαμε.

«Αυτό που λέμε, ουσιαστικά, είναι ότι σε μία εποχή που όλοι επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες και τα νέα φάρμακα στο χώρο της υγείας, το άρθρο μας δείχνει ότι η ανθρώπινη πλευρά της ιατρικής είναι ακόμα εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί κυριολεκτικά ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε ο Σερ Ντένις Περέιρα Γκρέι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, ο Γκρέι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, αναφέρουν δεδομένα τα οποία συγκέντρωσαν εξετάζοντας προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη συνέπεια των ασθενών και τη θνησιμότητα.

Η ομάδα εξέτασε συνολικά 22 έρευνες που πληρούσαν τα κριτήρια. Οι έρευνες αυτές είχαν δημοσιευτεί πριν το 2010 και είχαν διεξαχθεί σε συνολικά 9 διαφορετικές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Αν και οι έρευνες είχαν διεξαχθεί με διαφορετικό τρόπο και δεν ήταν δυνατό τα αποτελέσματά τους να αναλυθούν συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι 18 έρευνες είχαν αναδείξει σύνδεση μεταξύ της επίσκεψης στον ίδιο γιατρό και της μειωμένης θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, μία έρευνα με ασθενείς που είχαν κάνει χειρουργείο στο παχύ έντερο έδειξε ότι αυτοί είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στον πρώτο χρόνο αν κατά τη δεύτερη εισαγωγή τους στο νοσκομείο είχαν αλλάξει χειρουργό.

«Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τόσο ειδικούς όσο και γενικούς γιατρούς», είπε ο Γκρέι. «Βρήκαμε άρθρα που αφορούν χειρουργούς όσο και ψυχιάτρους, επομένως το φαινόμενο αυτό αφορά όλο το φάσμα της ιατρικής».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι έρευνες που δεν ανέδειξαν την παραπάνω συσχέτιση είχαν συνήθως μικρή διάρκεια ή χρησιμοποίησαν μεθόδους που δεν ήταν δυνατό να ανιχνεύσουν τη σχέση γιατρού-ασθενούς.

Σύμφωνα με τον Γκρέι, η μελέτη τους υποστηρίζει τα δεδομένα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό κάνει τον ασθενή να νιώσει πιο άνετα, με αποτέλεσμα να μοιράζεται πιο εύκολα τις ανησυχίες του με τον γιατρό. Επιτρέπει επίσης στον τελευταίο να συγκεντρώσει καλύτερες πληροφορίες για τον ασθενή, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να επιλέξει την κατάλληλη αγωγή γι’αυτόν.

Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν δείχνει πέραν αμφιβολίας ότι η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό είναι το γεγονός που οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας. Η έρευνά τους είχε, επίσης, μία σειρά περιορισμών, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι οι περισσότερες έρευνες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν ιστορικά ασθενών και δεν παρακολούθησαν ασθενείς σε βάθος χρόνου. Αρκετές από τις έρευνες δεν έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό καπνίσματος και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, καθώς η κατάσταση των ασθενών επιδεινώνεται, ή νέα προβλήματα υγείας εμφανίζονται, χρειάζεται να επισκεφθούν ένα μεγαλύτερο εύρος γιατρών και αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου.

Οι συντελεστές της έρευνας υποστήριξαν ότι οι περισσότερες έρευνες προσπάθησαν να κάνουν προσαρμογή για το παραπάνω γεγονός. Ωστόσο άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κρις Σάλισμπουρι από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, υποστήριξαν ότι το γεγονός αυτό δεν είναι δυνατό να μην επηρέασε τα αποτελέσματα. Δήλωσε επίσης ότι η επίσκεψη στον ίδιο γιατρό είναι σημαντικός παράγοντας, ωστόσο φθίνει με μεγάλη ταχύτητα σε αρκετές περιπτώσεις.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να μιλήσουμε όταν είμαστε ασθενείς», συμπλήρωσε.

Βιβλιογραφία: The Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα