Ωμέγα-3: Πόσο Ωφέλιμα είναι για τον Εγκέφαλο στη Μέση Ηλικία;

Μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε ότι αυτοί που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες τροφίμων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη μέση ηλικία, έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία σε σχέση με αυτούς που αποφεύγουν τα παραπάνω τρόφιμα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται τυπικά σε ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα και ο τόνος, ενώ χορηγούνται και σε μορφή συμπληρωμάτων.

«Η βελτίωση της διατροφής μας μπορεί σίγουρα να ενισχύει την υγεία του εγκέφαλου. Η παρατήρηση ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του παγκοσμίου πληθυσμού. Η έρευνά μας έδειξε ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική μας λειτουργία. Οι παρατηρήσεις μας πρακτικά συμφωνούν με τις παρούσες οδηγίες του American Heart Association οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρια την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 2.183 εθελοντές με μέση ηλικία τα 46 χρόνια που δεν είχαν άνοια ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 σε κάθε εθελοντή, ενώ έκαναν επίσης και εξετάσεις για τον όγκο του εγκεφάλου. Τέλος, ο κάθε εθελοντής έκανε μία σειρά τεστ προκειμένου να εκτιμηθούν οι γνωστικές του λειτουργίες και ιδιαίτερα η σκέψη.

Στην ομάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 ως ποσοστό των συνολικών λιπαρών οξέων το ποσοστό αυτό ήταν 3.4%, ενώ στην ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ήταν 5.2%. Ιδανικά, το ποσοστό-στόχος είναι το 8%, τα επίπεδα από το 4% μέχρι το 8% θεωρούνται μέτρια, ενώ όσοι έχουν κάτω από 4% θεωρούμε ότι έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και μεγαλύτερο όγκο στην περιοχή του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο. Ο ιππόκαμπος είναι μία περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, ωστόσο είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι τα ωμέγα-3 επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου ακόμα και στη μέση ηλικία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι η έρευνά τους εξέτασε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει αν η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία μακροπρόθεσμα.

Φωτογραφία: Huy Phan

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα