Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Έχουν Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Νόσου Alzheimer;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients έδειξε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα έχουν 49% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer συγκριτικά με αυτούς που έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Η έρευνα, η οποία προέρχεται από το Fatty Acid Research Institute (FARI) δείχνει ουσιαστικά ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 με DHA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer, ιδιαίτερα στους ασθενείς που φέρουν το γονίδιο ApoE4. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα φτηνή και μπορεί να σώσει ζωές, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.490 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών από το Framingham Offspring Cohort, εκ των οποίων κανένας δεν είχε ιστορικό διάγνωσης άνοιας. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα του DHA στο αίμα με τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer, ιδιαίτερα σε ασθενείς που φέρουν το γονίδιο APOE-ε4.

Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων, οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα είχαν 49% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Alzheimer συγκριτικά με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, αν ένας ασθενής από την τελευταία ομάδα κατάφερνε να αυξήσει τα επίπεδα του DHA έτσι ώστε να φτάσει στην πρώτη, τότε θα μπορούσε να κερδίσει θεωρητικά 4.7 χρόνια ζωής χωρίς νόσο Alzheimer, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αύξηση στην κατανάλωση του DHA από τη διατροφή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer, ακόμα και σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τη νόσο, όπως για παράδειγμα αυτοί που φέρουν το γονίδιο APOE-ε4.

Το γεγονός ότι μία απλή παρέμβαση στην διατροφή μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσου Alzheimer έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αν αναλογιστούμε το τεράστιο κόστος μίας διάγνωσης νόσου Alzheimer τόσο στο περιβάλλον του ασθενούς όσο και στο σύστημα υγείας, καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε προσέγγιση μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer έχει ιδιαίτερη σημασία. Η καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου κατά 5 χρόνια προσφέρει επιπλέον 2.7 χρόνια ζωής στους ασθενείς και 4.8 χρόνια ζωής χωρίς νόσο Alzheimer στους ασθενείς κατά μέσο όσο», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Σε αντίστοιχα αποτελέσματα είχαν καταλήξει και άλλες προηγούμενες μελέτες. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας συμφωνούν με αυτά μίας μελέτης του 2012 που είχε δείξει ότι τα επίπεδα του DHA στο αίμα συνδέονται με τις γνωστικές λειτουργίες, αλλά και το συνολικό όγκο του εγκεφάλου στην ίδιο πληθυσμιακή ομάδα με αυτή που εξετάσαμε στην παρούσα μελέτη», τόνισαν οι συγγραφείς.

Αντίστοιχα, μία μελέτη του 2006 είχε δείξει ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια ανεξαρτήτως αιτίου συγκριτικά με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Φωτογραφία: Leohoho

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα