Οι Υψηλές Δόσεις Β6 και Β12 Μακροπρόθεσμα Σχετίζονται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου του Πνεύμονα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Ohio State University, οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες πιστεύεται ότι αυξάνουν την ενέργεια και βελτιώνουν το μεταβολισμό, σχετίζονται με 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος ήταν περισσότερο αυξημένος στους άνδρες καπνιστές που έπαιρναν περισσότερα από 20mg B6 ή 55mg B12 ημερησίως για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι άνδρες καπνιστές που λάμβαναν Β6 στην παραπάνω δόση είχαν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι άνδρες καπνιστές που λάμβαναν Β12 στην προαναφερθείσα δόση είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology και είναι η πρώτη έρευνα παρατήρησης που εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης των συμπληρωμάτων Β6/Β12 και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Στο παρελθόν, υπήρχε η αντίληψη ότι τα συμπληρώματα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Θίοντορ Μπράσκι και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 77.000 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη VITamins And Lifestyle (VITAL), μία μακροχρόνια έρευνα παρατήρησης που είχε σκοπό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όλοι οι εθελοντές είχαν ηλικία μεταξύ των 50 και των 76 ετών.

Στην αρχή της έρευνας, οι εθελοντές ερωτήθηκαν αναφορικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών Β κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη δοσολογία των παραπάνω συμπληρωμάτων, μία σημαντική πληροφορία για την εξέταση του κινδύνου.

Για τη νέα αυτή ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να κάνουν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες όπως το ατομικό ιστορικό καπνίσματος, την ηλικία, τη φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ΔΜΣ, την κατανάλωση αλκοόλ, το ατομικό ιστορικό καρκίνου ή χρονίων πνευμονικών νόσων, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

«Λαμβάνοντας υπ’όψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, μπορούμε να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα συμπληρώματα Β6 και Β12», είπε ο Μπράσκι. «Από τα δεδομένα μας φαίνεται ότι οι υψηλές δόσεις Β6 και Β12 για μεγάλο διάστημα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες καπνιστές. Η παραπάνω παρατήρηση χρειάζεται, βέβαια, περαιτέρω διερεύνηση».

Ο Μπράσκι τονίζει ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους αφορούν μόνο δόσεις μεγαλύτερες από τις τυπικές δόσεις των συγκεκριμένων βιταμινών και για διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών.

«Οι παρατηρήσεις μας αφορούν δόσεις πολλαπλάσιες από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των παραπάνω βιταμινών», είπε.

Δύο ακόμα έρευνες βρίσκονται υπό εξέλιξη οι οποίες θα εξετάσουν τη σχέση των υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων Β6 και Β12 μακροπρόθεσμα με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η μία από τις έρευνες εξετάζει την παραπάνω σχέση στις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, με σκοπό να επιβεβαιώσει το εύρημα της παρούσας μελέτης που δεν παρατήρησε ιδιαίτερη σύνδεση στις γυναίκες. Η δεύτερη έρευνα εξετάζει έναν δεύτερο, μεγαλύτερο πληθυσμό ανδρών με σκοπό να διαπιστώσει αν τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορούν να αναπαραχθούν και σε έναν ακόμα πληθυσμό.

Βιβλιογραφία: The Ohio State University

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα