Οι Προστατευτικές Επιδράσεις του Ύπνου για το Άγχος και τις Αγχώδεις Διαταραχές

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαταραχών του άγχους, ο Μάκβεθ του William Shakespeare είχε δίκιο όταν αναφέρθηκε στον ύπνο ως «το βάλσαμο της τσακισμένης σκέψης». Ο φυσιολογικός επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των συναισθημάτων, ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 30% αύξηση στα επίπεδα του άγχους, όπως παρατήρησε μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το είδος του ύπνου που βοηθά περισσότερο στην επαναφορά ενός αγχώδους εγκεφάλου είναι ο βαθύς ύπνος, γνωστός και ως non-REM, μία κατάσταση κατά την οποία οι νευρωνικές ταλαντώσεις συγχρονίζονται, ενώ η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός παρουσιάζουν προσωρινή μείωση.

«Καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε μία νέα λειτουργία του βαθέος ύπνου, η οποία μειώνει το άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας αναδιοργανώνοντας τις συνάψεις στον εγκέφαλο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Matthew Walker, καθηγητής νευροεπιστημών και ψυχολογίας στο UC Berkeley. «Ο βαθύς ύπνος αποτελεί ένα φυσικό αγχολυτικό, εφόσον καταφέρουμε να κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ».

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, προσφέρουν ίσως την ισχυρότερη σύνδεση που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στο άγχος και τον ύπνο μέχρι σήμερα. Δείχνουν επίσης ότι ο ύπνος αποτελεί μία φυσική, μη φαρμακευτική θεραπεία για τις διαταραχές του άγχους, τα ποσοστά των οποίων παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να ενισχύσει το άγχος ενώ, αντιθέτως, ο βαθύς ύπνος περιορίζει τα επίπεδα του στρες», είπε ο Eti Ben Simon, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σε μία σειρά πειραμάτων που χρησιμοποίησαν, μεταξύ άλλων, λειτουργική MRI και μελέτη ύπνου, ο Simon και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους εγκεφάλους 18 νεαρών ενηλίκων καθώς αυτοί έβλεπαν στρεσογόνα βίντεο. Το πείραμα αυτό έγινε μετά από μία νύχτα με φυσιολογικό ύπνο και στη συνέχεια επαναλήφθηκε μετά από μία νύχτα χωρίς ύπνο. Τα επίπεδα του άγχους εκτιμήθηκαν με τη χρήση του ερωτηματολογίου «state-trait anxiety inventory».

Τα αποτελέσματα μετά τη νύχτα που οι εθελοντές δεν είχαν κοιμηθεί έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μέσου προμετωπιαίου φλοιού (του τμήματος που φυσιολογικά ρυθμίζει τα επίπεδα του άγχους) ήταν μειωμένη, ενώ τα βαθύτερα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου υπερλειτουργούσαν.

«Χωρίς την επαρκή διάρκεια ύπνου, ο εγκέφαλος φαίνεται ότι ενισχύει τα συναισθήματα ανεξέλεγκτα», είπε ο Walker.

Μετά από μία πλήρη νύχτα ύπνου, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών εξετάστηκαν με ηλεκτρόδια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα του άγχους μειώθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα σε αυτούς που παρουσίασαν μεγαλύτερη διάρκεια non-REM ύπνου βραδέων κυμάτων.

«Ο βαθύς ύπνος επανέφερε τη φυσιολογική λειτουργία στο μηχανισμό του προμετωπιαίου λοβού που ρυθμίζει τα συναισθήματά μας, περιορίζοντας τη συναισθηματική και φυσιολογική αντιδραστικότητα και προλαμβάνοντας την ενίσχυση του άγχους», πρόσθεσε ο Simon.

Μετά τους αρχικούς 18 εθελοντές, οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμά τους σε μία μεγαλύτερη μελέτη με 30 άτομα. Στο σύνολο των εθελοντών, τα αποτελέσματα έδειξαν και πάλι ότι αυτοί που είχαν μεγαλύτερη διάρκεια βαθέος ύπνου παρουσίσαν τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους την επόμενη ημέρα.

Επιπροσθέτως με τα πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές έκαναν επίσης μία έρευνα στο διαδίκτυο στην οποία έλαβαν μέρος 280 εθελοντές όλων των ηλικιών. Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα του άγχους ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου σε ένα διάστημα 4 ημερών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητα του ύπνου των εθελοντών είχε προγνωστική ισχύ για τα επίπεδα του άγχους την επόμενη ημέρα. Ακόμα και μικρές αλλαγές στους παραπάνω δείκτες μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους.

«Οι ασθενείς που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές αναφέρουν συχνά διαταραχές του ύπνου, ωστόσο η αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών σπάνια εξετάζεται ως θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους», είπε ο Simon. «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον ύπνο και το άγχος, ενώ κατάφερε επίσης να ταυτοποιήσει το είδος του βαθέος non-REM ύπνου που παίζει ρόλο στην καταστολή του υπερβολικά αγχώδους εγκεφάλου».

Σε κοινωνικό επίπεδο, «τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο περιορισμός του ύπνου στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου και η αντίστοιχη αύξηση στα ποσοστά αγχώδων διαταραχών πιθανώς δεν αποτελεί σύμπτωση», κατέληξε ο Walker. «Η επαρκής διάρκεια ύπνου αποτελεί πιθανώς μία καλή θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα