Οι ήπιες Διαταραχές του Ύπνου συνδέονται με Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση στις Γυναίκες

Είναι γνωστό ότι η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ωστόσο σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ακόμα και οι ήπιες διαταραχές του ύπνου, όπως η δυσκολία στην έλευση αυτού, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες.

Η έρευνα προέρχεται από το Columbia University Irving Medical Center.

Σχεδόν το 50% των ενηλίκων σήμερα δεν κοιμούνται αρκετά. Για τις γυναίκες, μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται με υψηλότερη συχνότητα στις γυναίκες, ενώ μερικές έχουν αναφέρει ότι η χρόνια αϋπνία είναι δύο φορές συχνότερη σε αυτές σε σχέση με τους άνδρες.

«Το γεγονός αυτό σημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου αλλά και τα ηπιότερα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν επηρεάζουν δυσανάλογα την καρδιαγγειακή υγεία στις γυναίκες», είπε η Brooke Aggarwal, επικεφαλής της μελέτης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 323 υγιείς γυναίκες. Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή τους πίεση αλλά και τις συνήθειές τους αναφορικά με τον ύπνο. Οι ήπιες διαταραχές του ύπνου (όπως η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία στην έλευση του ύπνου και η αϋπνία) είναι 3 φορές συχνότερες σε σχέση με τις σοβαρότερες διαταραχές, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Οι γυναίκες που είχαν ήπιες διαταραχές του ύπνου (συμπεριλαμβανομένων αυτών που η διάρκεια ύπνου ήταν μεταξύ 7 και 9 ωρών), παρουσίασαν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Ορισμένες από τις γυναίκες επέτρεψαν στους εθελοντές να λάβουν δείγματα ενδοθηλιακών κυττάρων από μία φλέβα των άνω άκρων, με σκοπό να αναζητήσουν την παρουσία μίας προ-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, η οποία εμπλέκεται στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Sanja Jelic, μία από τους συγγραφείς της έρευνας, διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της ενδοθηλιακής φλεγμονής και των ηπίων διαταραχών του ύπνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και οι ήπιες διαταραχές του ύπνου μπορούν να εκκινήσουν την αγγειακή ενδοθηλιακή φλεγμονή που ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε η Aggarwal. «Τα αποτελέσματα μίας έρευνας που βρίσκεται υπό εξέλιξη αναμένουμε να επιβεβαιώσουν το παραπάνω εύρημα. Μέρι τότε, είναι ίσως συνετό να ελεγχθούν οι γυναίκες με ήπιες διαταραχές του ύπνου σε μία προσπάθεια να προληφθούν οι παθήσεις του καρδιαγγειακού».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου στο Journal of the American Heart Association.

Βιβλιογραφία: Columbia University Irving Medical Center

Πηγή Φωτογραφίας: Quinn Dombrowski

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα