Οι Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Άνοιας

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, συνδέονται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

Επιπλέον, η άνοια εμφανίστηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 7 χρόνια νωρίτερα στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο έντερο, το εντερικό μικροβίωμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.

Αν και τα αίτια των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου δεν είναι γνωστά σήμερα, πιστεύουμε ότι αποδίδονται στην παθολογική προσαρμογή του ανοσοποιητικού συστήματος στις αλλαγές του εντερικού μικροβιώματος.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, μίας άλλης νευροεκφυλιστικής νόσου. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Θέλοντας να εξετάσουν την παραπάνω σύνδεση, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 1742 ασθενείς ηλικίας 45 ετών που διαγνώστηκαν με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα στο διάστημα 1998-2011. Τα δεδομένα των ασθενών προέρχονται από το Taiwan National Health, ένα πρόγραμμα ασφάλισης που ξεκίνησε το 1995 και είναι υποχρεωτικό για όλους τους κατοίκους της Ταϊβάν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γνωστικές λειτουργίες των εθελοντών για 16 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου του Crohn ή της ελκώδους κολίτιδας. Εκτός από τους ασθενείς με τις παραπάνω φλεγμονώδεις του εντέρου, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης 17420 υγιείς εθελοντές με τα ίδια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, κλπ) που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Στη διάρκεια που εξέτασε η έρευνα, το ποσοστό των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου που παρουσίασαν άνοια (5.5%) ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της ομάδας ελέγχου (1.5%).

Επιπλέον, η διάγνωση της άνοιας έγινε σχεδόν 7 χρόνια νωρίτερα στην ομάδα των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (μέση ηλικία διάγνωσης 76 έναντι 83).

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Από το σύνολο των παθήσεων που σχετίζονται με άνοια, αυτή που συνδέθηκε με την υψηλότερο κίνδυνο ήταν η νόσος Alzheimer. Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είχαν σχεδόν 6 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την παραπάνω νόσο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το φύλο ή το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ωστόσο ο κίνδυνος άνοιας ήταν ανάλογος με τη διάρκεια που είχε περάσει από την αρχική διάγνωση της νόσου.

Καθώς αυτή ήταν μία έρευνα παρατήρησης, δεν είναι δυνατό να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν είχαν δεδομένα για άλλους παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η διατροφή και η άσκηση, καθώς και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που έπαιρνε ο κάθε ασθενής.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η σύνδεση που παρατηρήθηκε στη μελέτη τους συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες που είχαν αναδείξει τη χρόνια φλεγμονή και τις διαταραχές στα βακτήρια του εντέρου ως παράγοντες που συμβάλλουν στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

«Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους γιατρούς και τους ασθενείς, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα πρόληψης σε αυτό τον πληθυσμό», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα