Οι Επιδράσεις των Ιχθυελαίων κατά την Εγκυμοσύνη στην Ανάπτυξη των Παιδιών

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια στις προχωρημένες εβδομάδες της κύησης σχετίζονται με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στα παιδιά κατά τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η αύξηση στο ΔΜΣ αποδίδεται στην αύξηση της μυϊκής και οστικής μάζας και όχι της λιπώδους μάζας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Στο παρελθόν, διάφορες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαια κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη των λιπωδών κυττάρων. Ωστόσο, αν και οι έρευνες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαια κάνουν παιδιά με μεγαλύτερο βάρος γέννησης, η επίδραση των συμπληρωμάτων αυτών στη μετέπειτα ζωή των παιδιών δεν ήταν γνωστή.

Μία ομάδα ερευνητών από τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε επομένως να εξετάσει τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων με ιχθυέλαια κατά την εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των παιδιών στα χρόνια που ακολουθούν τη γέννηση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 736 έγκυες γυναίκες από τη μελέτη Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκαν n-3 μακριάς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFAs), ενώ στην άλλη ελαιόλαδο (ομάδα ελέγχου) ημερησίως από την 24η εβδομάδα της κύησης μέχρι μία εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Το ύψος, το βάρος και η περιφέρεια της κεφαλής και της μέσης μετρήθηκαν 11 φορές από τον τοκετό μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Στις παραπάνω μετρήσεις έγινε προσαρμογή για την ηλικία και το φύλο. Στα παιδιά παρατηρήθηκε τελικά αυξημένος ΔΜΣ από το 1ο μέχρι και το 6ο έτος ηλικίας.

Η σύνθεση του οργανισμού αναλύθηκε με τη χρήση DXA στις ηλικίες των 3.5 και 6 ετών αντίστοιχα. Αυτό που έδειξαν ήταν ότι ο αυξημένος ΔΜΣ δεν ήταν αποτέλεσμα αύξησης του ποσοστού λίπους, αλλά αντίστοιχης αύξησης της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας και την λιπώδους μάζας, γεγονός που δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων ενίσχυαν την ανάπτυξη γενικότερα.

Στην ηλικία των 6 ετών, η εξέταση DXA έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει συμπληρώματα ιχθυελαίων κατά την εγκυμοσύνη είχαν κατά μέσο όρο 395γρ μεγαλύτερο σωματικό βάρος, 280.7γρ μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, 10.3γρ μεγαλύτερη οστική μάζα και 116.3γρ μεγαλύτερη λιπώδη μάζα σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει ελαιόλαδο.

«Ο οργανισμός στην ηλικία των 6 ετών στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει ιχθυέλαια, χαρακτηρίζεται από ανάλογη αύξηση της μυϊκής, της οστικής και της λιπώδους μάζας, γεγονός που δείχνει ότι τα συμπληρώματα αυτά ενισχύουν την ανάπτυξη», κατέληξαν οι ερευνητές.

Βιβλιογραφία: The BMJ

Φωτογραφία: Marco Verch (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα