Οι Επιδράσεις του Καφέ στο Καρδιαγγειακό Σύστημα

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα ερευνών σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τις επιδράσεις του στην καρδιά δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καφές προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες, άλλες υποστηρίζουν ότι έχει προστατευτική δράση για την καρδιά, ενώ άλλες κατέληξαν ότι δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μία πρόσφατη έρευνα με χιλιάδες εθελοντές εξετάζει εκ νέου τη σύνδεση μεταξύ του αγαπημένου αυτού ροφήματος και της καρδιακής υγείας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιδράσεις του καφέ στην καρδιακή υγεία, καθώς το ρόφημα αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως. Αν και ορισμένες έρευνες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, άλλες υποστηρίζουν ότι βοηθά στη διατήρηση της καρδιακής υγείας και της λειτουργικότητας των αρτηριών.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην εμφάνιση αορτικής δυσκαμψίας, δηλαδή στην σταδιακή σκλήρυνση της αορτής, του μεγαλυτέρου αγγείου του οργανισμού. Η αορτική δυσκαμψία είναι μία κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ταυτόχρονα, άλλα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 ποτήρια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύσει από την αθηροσκλήρωση, μία κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται πλάκες στο εσωτερικό των αρτηριών, γεγονός που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Σήμερα, μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο Queen Mary University του Λονδίνου, παρατήρησε ότι τα άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ κάθε μέρα δεν παρουσιάζουν αρτηριακή σκλήρυνση, γεγονός που δείχνει ότι ο καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Στίβεν Πίτερσεν και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο British Cardiovascular Society Conference που διεξήχθη φέτος στο Μάντσεστερ.

Ίδια Αποτελέσματα σε Όλες τις Ομάδες

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 8.412 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στο UK Biobank Imaging Study. Οι εθελοντές έκαναν μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις για να εκτιμηθεί η λειτουργία του καρδιαγγειακού τους συστήματος.

Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση καφέ που έκαναν. Οι ερευνητές ταξινόμησαν στη συνέχεια τους εθελοντές σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ:

  • 1 ή λιγότερα ποτήρια καφέ την ημέρα
  • 2-3 ποτήρια καφέ την ημέρα
  • 4 ή περισσότερα ποτήρια καφέ την ημέρα

Στην ανάλυσή τους, ο Πίτερσεν και η ομάδα του εξαίρεσαν όσους έπιναν περισσότερα από 25 ποτήρια καφέ την ημέρα, καθώς και αυτούς που είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.

Συγκρίνοντας την αρτηριακή σκλήρυνση ανάμεσα στις 3 ομάδες, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν χαμηλή, μέτρια ή υψηλή κατανάλωση καφέ.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι ακόμα και η υψηλή κατανάλωση καφέ δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των αρτηριών, επομένως κατά πάσα πιθανότητα δεν επηρεάζει αρνητικά την αγγειακή ή καρδιακή λειτουργία.

«Ο καφές είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως και ορισμένες έρευνες είχαν δείξει ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Αν και η έρευνά μας δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, από τις παρατηρήσεις της φαίνεται ότι ο καφές δεν έχει αρνητικές επιδράσεις για την αρτηρίες», εξήγησε ένας εν των συγγραφέων της έρευνας, ο Κένεθ Φανγκ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν διαφοροποιήθηκαν όταν οι ερευνητές έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το ιστορικό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, το ύψος, το βάρος, η διατροφή, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τι Πρέπει και τι Δεν Πρέπει να Πιστέψουμε;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτοί που έκαναν μέτρια ή υψηλή κατανάλωση καφέ ήταν συνήθως άνδρες, καπνιστές και έπιναν συχνά αλκοόλ.

«Αν και η έρευνά μας εξέτασε άτομα που πίνουν μέχρι 25 ποτήρια καφέ την ημέρα, η μέση κατανάλωση ήταν 5 ποτήρια καφέ στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση. Θα θέλαμε να εξετάσουμε περισσότερο τα άτομα αυτής της ομάδας σε μελλοντικές έρευνες έτσι ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε τα ασφαλή όρια», είπε ο Φανγκ.

Ο Μέτιν Αβκιράν, αναπληρωτής διαυθυντής στο British Heart Foundation, εξήγησε ότι οι έρευνες για την κατανάλωση καφέ και την καρδιακή υγεία μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος.

«Οι επιδράσεις του καφές στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα έχουν απασχολήσει τους ερευνητές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αρκετά χρόνια. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, επομένως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι πρέπει να πιστέψουν και τι όχι», είπε ο Αβκιράν.

«Η έρευνα αυτή προσφέρει σημαντικά δεδομένα, καθώς καταρρίπει έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση καφέ, δηλαδή τις αρνητικές επιδράσεις στις αρτηρίες», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα