Οι Διαταραχές του Ύπνου Καθιστούν Δυσκολότερη την Απώλεια Βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι αποφασίζουν να προσπαθήσουν να χάσουν τα περιττά κιλά. Ωστόσο, όπως φαίνεται ένας κρυφός παράγοντας, ο ύπνος, μπορεί να βάλει εμπόδια στις παραπάνω προσπάθειες.

Σύμφωνα με δεδομένα από το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases από τις ΗΠΑ, 1 στους 3 ενήλικες είναι υπέρβαρος. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά της παχυσαρκίας η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο μίας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Το αυξημένο σωματικό βάρος, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που απειλεί την υγεία. Η κακή ποιότητα του ύπνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία παγκοσμίως.

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε μέρα, ωστόσο αρκετά άτομα δεν καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο αυτό. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 36% των ενηλίκων δεν νιώθουν ξεκούραστοι μετά την αφύπνιση, γεγονός που δείχνει ότι έχουν είτε μειωμένη διάρκεια είτε μειωμένη ποιότητα ύπνου.

Η κακή ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μπορεί να επηρεάσει το κυκλοφορικό, τη μνήμη, ακόμα και τις κοινωνικές σχέσεις.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ανεπαρκή διάρκεια ή ποιότητα ύπνου και την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι υπέρβαροι εθελοντές που είχαν προβλήματα ύπνου έχασαν λιγότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικό ύπνο.

Η έρευνα προέρχεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rovira I Virgili στην Ισπανία.

Ο Ύπνος Αποτελεί Σημαντικό Κομμάτι στην Επιτυχή Απώλεια Βάρους

«Η αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις διαταραχές του ύπνου», είπε ο Τζόρντι Σάλας-Σαλβαντό και οι συνεργάτες του.

«Στο περιβάλλον αυτό, η PREDIMED-Plus, μία νέα συνεχιζόμενη έρευνα πρωτογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης που βασίζεται σε ένα πρόγραμμα ταχείας απώλειας βάρους με αλλαγές στον τρόπο ζωής, προσφέρει μία ιδανική ευκαιρία να εξεταστούν οι αλλαγές στο βάρος και τα επίπεδα του λίπους σε ένα διάστημα 12 μηνών σε εθελοντές με μικρή ή επαρκή διάρκεια ύπνου», πρόσθεσαν.

Η PREDIMED-Plus είναι μία κλινική δοκιμή που μελετά τις επιδράσεις που έχει η Μεσογειακή Δίαιτα σε εθελοντές από την Ισπανία. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης αποτελούν κομμάτι της παραπάνω συνεχιζόμενης κλινικής δοκιμής.

Στην έρευνά τους, ο Σάλας-Σαλβαντό και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 1986 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας 65 έτη στην πορεία ενός ημερολογιακού έτους.

Όλοι οι εθελοντές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην αρχή της έρευνας και έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό δηλαδή παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνουν την υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τη χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη και τα παθολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (δυσλιπιδαιμία).

Για ένα χρόνο, οι παραπάνω εθελοντές συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εντατικής απώλειας βάρους που περιελάμβανε Μεσογειακή Δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, ενίσχυση της φυσικής άσκησης και συμμετοχή σε προγράμματα υποστήριξης που βελτιώνουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές κατέγραψαν όλες τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τα επίπεδα του λίπους κατά τη διάρκεια του έτους. Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο των εθελοντών.

Στο τέλος του έτους, ο Σάλας-Σαλβαντό και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ανέφεραν ότι δεν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών κάθε μέρα, είχαν χάσει λιγότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που είχαν σταθερή διάρκεια ύπνου, ενώ είχαν επίσης χαμηλότερη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 6 ώρες κάθε μέρα είχαν περιορισμένη μείωση στην περιφέρεια της μέσης σε σχέση με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου 7-9 ώρες.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου για τα προγράμματα με αλλαγές στον τρόπο ζωής στους ηλικιωμένους με μεταβολικό σύνδρομο», κατέληξαν οι ερευνητές.

Για το λόγο αυτό, συνιστούν ότι σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει να παρακολουθείται και ο ύπνος του ασθενούς, έτσι ώστε να μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα και διάρκειά του.

Φωτογραφία: Ivan Oboleninov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα