Οδηγίες για την Αντιμετώπιση του Hangover στο Σπίτι

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ναυτία, αίσθημα κόπωσης, θόλωση της σκέψης και κακή διάθεση την επόμενη μέρα. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα hangover βιώνουν τα παραπάνω συμπτώματα εξ’αιτίας των αρνητικών επιδράσεων που ακολουθούν την κατανάλωση αλκοόλ οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Αφυδάτωση
  • Ηλεκτρολυτική ανισορροπία
  • Συμπτώματα στέρησης του αλκοόλ
  • Υπογλυκαιμία
  • Στομαχική και εντερική φλεγμονή
  • Διαταραχές του ύπνου

Ορισμένες θεραπείες για το hangover έχουν ως σκοπό να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω συμπτώματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, ποτό ή ειδικό χάπι για την αντιμετώπιση του hangover, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προσεγγίσεις που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματά του σε κάποιους ανθρώπους.

1. Φάρμακα

Αν και υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή στην αντιμετώπιση του hangover, ορισμένα φάρμακα που έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αναφέρονται παρακάτω.

Αντιφλεγμονώδη

Η ασπιρίνη και τα υπόλοιπα αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άλγους. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα της φλεγμονής που προκαλείται από το αλκοόλ, γεγονός που βοηθά στην αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και των μυαλγιών.

Τα αντιφλεγμονώδη πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στην αντιμετώπιση του hangover, καθώς μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό στα τοιχώματα του στομάχου. Η χρόνια χρήση των παραπάνω φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε εμφάνιση στομαχικών ελκών. Αυτός είναι ο λόγος που τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Αντιόξινα

Τα αντιόξινα δρουν περιορίζοντας το οξύ του στομάχου. Η λήψη των φαρμάκων αυτών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της δυσπεψίας που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ. Αποτελούν καλή επιλογή για τους ασθενείς που νιώθουν αδιαθεσία μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Αποφύγετε την Ακεταμινοφαίνη

Κατά τη διάρκεια του hangover αποφύγετε τα φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη. Το φάρμακο αυτό διασπάται στο ήπαρ, όπως και το αλκοόλ. Ο οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος στις τοξικές επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης μετά την κατανάλωση αλκοόλ, επομένως η λήψη του φαρμάκου αυτού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ.

Προτιμήστε άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη.

2. Πιείτε Αρκετό Νερό

Η ενυδάτωση του οργανισμού με αρκετό νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του hangover.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, κατά συνέπεια αυξάνει την ποσότητα ούρων που παράγονται. Η απώλεια υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην εμφάνιση του hangover.

Η επαρκής ενυδάτωση κατά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων του hangover. Ιδανικά πρέπει να καταναλώνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτά αλλά και πριν τον ύπνο.

3. Φάτε Πρωινό

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενοχοποιούνται για ορισμένα συμπτώματα του hangover. Το πρωινό βοηθά στην επαναφορά των παραπάνω επιπέδων και ανακουφίζει μερικώς από κάποια συμπτώματα.

Κατά τη διάσπαση του αλκοόλ από τον οργανισμό, αυξάνονται τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος. Αυτό προκαλεί μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση του hangover.

Το πρωινό επαναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζης σε φυσιολογικές τιμές και βελτιώνει ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί το hangover.

Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λίπη και βιταμίνες για την επιδιόρθωση των βλαβών από το αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ή τηγανητά είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην «απορρόφηση» του αλκοόλ, ωστόσο δεν έχουν γίνει έρευνες που να επιβεβαιώνουν την παραπάνω θεωρία.

4. Αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες με αποτέλεσμα να παράγονται ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης.

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει το οξειδωτικό στρες με διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στον περιορισμό των ελευθέρων ριζών.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων του αλκοόλ.

Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι:

  • Τα βατόμουρα
  • Τα κεράσια
  • Τα σταφύλια
  • Τα ρόδια
  • Τα καρότα
  • Το σπανάκι
  • Το τζίντζερ
  • Η μαύρη σοκολάτα
  • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
  • Το πράσινο και το μαύρο τσάι

5. Πιείτε Καφέ η Τσάι

Ο καφές, καθώς και άλλα καφφεϊνούχα ποτά, δρουν ως διαγερτικά, βελτιώντας το αίσθημα κόπωσης που συνοδεύει το hangover.

Ο καφές, το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν ορισμένα αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο, τα περισσότερα ροφήματα που περιέχουν καφφεΐνη είναι διουρητικά, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση στον οργανισμό. Η καφφεΐνη δεν επηρεάζει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, επομένως δεν μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Hangover;

Παρά την αυξημένη συχνότητα του hangover, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Από τις διαθέσιμες έρευνες, οι περισσότερες είναι χαμηλής ποιότητας και δεν καταλήγουν σε σαφή αποτελέσματα.

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του hangover, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ερευνητές να αναζητήσουν θεραπείες για την κατάσταση αυτή. Παράγοντες που πιθανώς παίζουν ρόλο περιλαμβάνουν:

  • Το είδος και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε
  • Τη συχνότητα που καταναλώνεται το αλκοόλ
  • Το φύλο και την ηλικία
  • Τον τύπο του σώματος
  • Άλλους βιολογικούς παράγοντες
  • Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν ακόμα και γενετική προδιάθεση στην αυξημένη βαρύτητα του hangover.

Οι έρευνες για το hangover βασίζονται επίσης σε περιγραφή των συμπτωμάτων από τους ασθενείς, κάτι που δεν οδηγεί πάντοτε σε αντικειμενικά αποτελέσματα, εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες και δεν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επιστημονικά.

Η έλλειψη ερευνών έχει οδηγήσει σε αρκετού μύθους σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του hangover οι οποίοι βασίζονται επί το πλείστον σε ανέκδοτα δεδομένα. Αρκετές εταιρίες διαφημίζουν επίσης μία σειρά θεραπείες με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Οδηγίες για την Πρόληψη του Hangover

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες για το hangover, υπάρχουν μέθοδοι για την πρόληψή του. Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της σοβαρότητας του hangover περιλαμβάνουν:

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του hangover είναι η αποφυγή του αλκοόλ. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε.
  • Αποφύγετε τα δυνατά αλκοολούχα ποτά. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά προκαλούν χειρότερο hangover σε σχέση με άλλα. Παραδείγματα αυτών είναι το ουίσκι, το κονιάκ και η τεκίλα.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου επομένως ο επαρκής ύπνος μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του hangover.
  • Πιείτε αρκετό νερό. Η κατανάλωση νερού ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά μπορεί να αντιμετωπίσει τις διουρητικές επιδράσεις του αλκοόλ περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο αφυδάτωσης, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το hangover.
  • Φάτε πριν αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ. Το φαγητό μπορεί να περιορίσει το χρόνο που χρειάζεται το αλκοόλ για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας τα επίπεδά του στο αίμα χαμηλά.

Η ποσότητα του αλκοόλ που προκαλεί hangover διαφέρει για το κάθε άτομο. Επομένως, θα πρέπει να διαπιστώσετε μόνοι σας ποια ποσότητα είναι ασφαλής για εσάς.

Φωτογραφία: D. Sinclair Terrasidius (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα