Ο Συνδυασμός Μετφορμίνης και Συροσιγκοπίνης Μπορεί να Έχει Αντικαρκινική Δράση

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, δείχνει ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να καταστρέψει τα νεοπλασματικά κύτταρα εξαντλώντας τα αποθέματα ενέργειάς τους. Τα νεοπλασματικά κύτταρα, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν χρειάζονται μεγάλα ποσά ενέργειας.

Η μετφορμίνη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνότερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, επιβραδύνοντας την απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ και την απορρόφηση σακχάρων από την τροφή στο έντερο.

Το ίδιο φάρμακο θεραπεύει επίσης της αντίσταση στην ινσουλίνη, ευαισθητοποιώντας τα ανθρώπινα κύτταρα στην τελευταία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.

Προσφάτως, μία ομάδα ερευνητών αποκάλυψε νέες χρήσεις του φαρμάκου. Ορισμένοι γιατροί χορηγούν μετφορμίνη για τη θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών. Κάποιοι ερευνητές είπαν ότι το φάρμακο μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα και να να βοηθήσει στη ρύθμιση των εμμηνορυσιακών κύκλων.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία. Έρευνες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει τις μεταβολικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση και τις σχετικές με αυτή παθήσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν οι επιδράσεις αυτές παρατηρούνται και στον άνθρωπο.

Περίπου 2 χρόνια πριν, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Basel στην Ελβετία διαπίστωσε ότι η μετφορμίνη, όταν συνδυαστεί με ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων όγκων.

Στη νέα τους έρευνα, οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων είναι όντως αποτελεσματικός. Η μετφορμίνη και το αντιϋπερτασικό συροσιγκοπίνη μπορούν να ανακόψουν την παροχή ενέργειας στα κύτταρα του καρκίνου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον κυτταρικό τους θάνατο.

Ανακόπτοντας την παροχή ενέργειας στα νεοπλασματικά κύτταρα

Η δόση της μετφορμίνης που χορηγείται στη θεραπεία του διαβήτη δεν είναι αρκετή για να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων. Ωστόσο, η προσθήκη του αντιϋπερτασικού φαρμάκου στη θεραπεία ενισχύει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της μετφορμίνης.

Εξηγώντας τον μηχανισμό αυτό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα νεοπλασματικά κύτταρα χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Ωστόσο, ένα εμπόδιο στις μεταβολικές ανάγκες του καρκίνου είναι ένα μόριο που λέγεται NAD. Το μόριο αυτό μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.

«Με σκοπό να διατηρηθεί η παροχή ενέργειας, πρέπει συνεχώς να παράγεται NAD από NADH», είπε ο Ντον Μπέντζαμιν, επικεφαλής της έρευνας. «Τόσο η μετφορμίνη όσο και η συροσινγκοπίνη προλαμβάνουν την αναγέννηση του NAD με δύο διαφορετικούς τρόπους».

Αρκετά νεοπλασματικά κύτταρα βασίζονται στη γλυκόλυση στο μεταβολισμό τους, γεγονός που σημαίνει ότι διασπούν τα σάκχαρα σε γαλακτικό. Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα γαλακτικού, ωστόσο, οι γλυκολυτικές οδοί αποκλείονται.

Για να αποφύγουν το παραπάνω φαινόμενο, επομένως, τα νεοπλασματικά κύτταρα απομακρύνουν το γαλακτικό μέσω ειδικών φορέων. Αυτό είναι το σημείο που δρα ο παραπάνω συνδυασμός φαρμάκων.

«Όπως ανακαλύψαμε», είπε ο Μπέντζαμιν, «η συροσιγκοπίνη αποκλείει αποτελεσματικά τους δύο σημαντικότερους φορείς γαλακτικού με αποτέλεσμα να αναστέλλει την απομάκρυνσή του. Οι υψηλές ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις γαλακτικού δεν επιτρέπουν στην NADH να ανακυκλωθεί σε NAD».

Η μετφορμίνη με τη σειρά της, αποκλείει τη δεύτερη κυτταρική οδό για την αναγέννηση της NAD. Επομένως, όταν η μετφορμίνη συνδυάζεται με τη συροσινγκοπίνη, η NADH δεν μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί σε NAD. Το γεγονός αυτό προκαλεί μία έλλειψη ενέργειας.

Η τελευταία, οδηγεί τελικά στο θάνατο των νεοπλασματικών κυττάρων, τα οποία δεν έχουν πλέον κάποια πηγή ενέργειας. Ο συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων, επομένως, «μπορεί να αποτελέσει μία καλή αντικαρκινική θεραπεία», είπαν οι ερευνητές.

Βιβλιογραφία: Medical Institution

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα