Ο Ρόλος του Ανοσοποιητικού Συστήματος στην Υπέρταση

Εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, μία κατάσταση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τον ορισμό του American Heart Association (AHA), ως «υπέρταση» θεωρείται η συστολική πίεση πάνω από το 130mmHg ή η διαστολική πίεση πάνω από 80mmHg.

Ο ίδιος οργανισμός θεωρεί τη μειωμένη φυσική άσκηση, την ανθυγιεινή διατροφή, την υψηλή χοληστερόλη και το στρες, ως τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε έναν ακόμα παράγοντα που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση υπέρτασης. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ένα είδος εξειδικευμένων ανοσιακών κυττάρων μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Η υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ τα ποσοστά της στους ηλικιωμένους άνω των 70 προσεγγίζουν το 70%», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Μάθιου Μπέιλι.

«Η ανακάλυψή μας προσφέρει νέα δεδομένα για τους παράγοντες κινδύνου και, ουσιαστικά, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Μπέιλι και της ομάδας του δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal.

Μακροφάγα και Αρτηριακή Πίεση

Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες εργάστηκαν με μοντέλα ποντικών και επικεντρώθηκαν περισσότερο στα μακροφάγα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ρόλος των μακροφάγων είναι τα ταυτοποιούν και να φαγοκυτταρώνουν τα ξένα σώματα που βρίσκονται στον οργανισμό εξ’αιτίας ενός τραυματισμού ή μίας λοίμωξης. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απομακρύνουν επίσης τα κυτταρικά απόβλητα, δηλαδή τα μέρη των κυττάρων που δεν είναι πλέον λειτουργικά.

Η παρούσα μελέτη αποκάλυψε, ωστόσο, ένα νέο ρόλο των μακροφάγων. Τα τελευταία φαίνεται ότι καταστρέφουν επίσης τα μόρια της ενδοθηλίνης, μίας ορμόνης που δρα ως αγγειοσυσπαστικό, προκαλεί δηλαδή στένωση των αγγείων.

Όπως εξήγησαν ο Μπέιλι και οι συνεργάτες του, ρυθμίζοντας τα επίπεδα της ενδοθηλίνης, τα μακροφάγα διασφαλίζουν ότι τα αγγεία μπορούν να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν το μηχανισμό αυτό χορηγώντας διατροφή υψηλής περικεκτικότητας σε αλάτι σε ποντίκια με χαμηλά επίπεδα μακροφάγων και παρακολουθώντας στη συνέχεια τις αντιδράσεις τους.

Τα ποντίκια αυτά, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, παρουσίασαν υπέρταση. Ωστόσο, όταν ο αριθμός των μακροφάγων επανήλθε σε φυσιολικές τιμές, το ίδιο συνέβη και με την αρτηριακή πίεση, γεγονός που σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά έχουν σημαντικό ρόλο.

Όταν οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που είχαν χαμηλή λειτουργικότητα στο σύστημα της ενδοθηλίνης, οι ερευνητές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη σύνδεση ανάμεσα στα μακροφάγα και την υπέρταση εξετάζοντας ποντίκια με υπέρταση που είχε προκληθεί από φάρμακα.

Ένας Νέος Θεραπευτικός Στόχος

Για να εξετάσουν αν τα ευρήματά τους επαληθεύονται και στους ανθρώπους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη δραστηριότητα των μακροφάγων σε άτομα που είχαν πάρει φάρμακα για την αντιμετώπιση της αγγειίτιδας θετικών αντισωμάτων κατά του κυτταροπλάσματος των ουδετεροφίλων, μίας πάθησης που επξρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί βλάβες στα αγγεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα που περιορίζουν τα επίπεδα των μακροφάγων, όπως η κυκλοφωσφαμίδη, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Το εύρημα αυτό, σύμφωνα με τον Μπέιλι και την ομάδα του, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίσουν τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο.

Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες μέχρι να επιβεβαιωθεί η αλληλεπίδραση μακροφάγων-ενδοθηλίνης ως θεραπευτικός στόχος.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε το ρόλο των μακροφάγων στους ασθενείς με υπέρταση», είπε ο Μπέιλι.

«Η αδιάγνωστη υπέρταση προκαλεί βλάβες στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πλήρως τους μηχανισμούς που οδηγούν σε εμφάνιση υπέρτασης», πρόσθεσε ο Τζέρεμι Πίρσον, αναπληρωτής διευθυντής του British Heart Foundation, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

«Η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι τα μακροφάγα, ένα είδος κυττάρου που βοηθά στη ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης, μπορεί να εμπλέκεται στην αρτηριακή πίεση. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες, ωστόσο φαίνεται ότι τα κύτταρα αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο φαρμάκων για την υπέρταση», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα