Ο Ρόλος της Άσκησης στην Αντιμετώπιση του Άγχους

Σύμφωνα με τελευταία στατιστικά δεδομένα, 1 στους 5 ενήλικες και 1 στους 3 εφήβους ηλικίας 13-18 πάσχει από κάποια χρόνια διαταραχή άγχους. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ενός ατόμου καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών νόσων όπως η κατάθλιψη, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο άγχος κάνουν καθιστική ζωή και ασκούνται ελάχιστα. Αυτό αποτελεί μία τραγική ειρωνία, καθώς η άσκηση είναι η καλύτερη μη φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους.

Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι η αεροβική άσκηση είναι αυτή που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη. Μία βόλτα με το ποδήλατο, ένα μάθημα χορού ή ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο άγχος. Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν επίσης του ασθενείς που αντιμετωπίζουν άγχος εξ’αιτίας μιας εξέτασης, μίας παρουσίασης ή μίας σημαντικής συνάντησης στη δουλειά.

Πώς Βοηθά η Άσκηση στην Αντιμετώπιση του Άγχους;

  • Η άσκηση αποσπά την προσοχή του ατόμου από το αντικείμενο που προκαλεί άγχος.
  • Η κίνηση μειώνει την τάση των μυών, περιορίζοντας έτσι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους.
  • Η επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού προκαλεί αλλαγές στη βιοχημεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα χημικών ουσιών που επηρεάζουν το αίσθημα άγχους, όπως η σεροτονίνη, το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), το BDNF και τα ενδικανναβινοειδή.
  • Η άσκηση ενεργοποιεί τις πρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τις εκτελεστικές λειτουργίες, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της αμυγδαλής, του αντιδραστικού συστήματος για πραγματικές ή φανταστικές απειλές για την επιβίωσή μας.
  • Η τακτική άσκηση μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη αντοχή απέναντι στα δυνατά συναισθήματα.

Οι Λεπτομέρειες

Πόσο πρέπει επομένως να ασκούμαστε για να προστατευτούμε από τα επεισόδια άγχους και τις αγχώδεις διαταραχές; Αν και είναι δύσκολο να δώσουμε μία συγκεκριμένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, μία πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anxiety-Depression διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και ασκούνται συχνά, παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους σε σχέση με αυτούς που ασκούνται λιγότερο. Το συμπέρασμα; Αναφορικά με την αντιμετώπιση του άγχους, όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσο το καλύτερο.

Για όσους ξεκινούν τώρα να ασκούνται, μία έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μία μικρή διάρκεια άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.

Το είδος της άσκησης δεν φαίνεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι όλα τα είδη άσκησης προσφέρουν οφέλη, από το τάι τσι μέχρι τo τρέξιμο με μεγάλη ταχύτητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν βελτίωση ανεξαρτήτως της άσκησης που επιλέγουν. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε το είδος άσκησης που σας ταιριάζει και να συνεχίσετε την άσκηση.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη:

  • Επιλέξτε μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε, έτσι ώστε να υπάρχει μικρός κίνδυνος να την εγκαταλείψετε.
  • Προσπαθήστε να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
  • Ασκηθείτε μαζί με ένα φίλο ή σε μία ομάδα καθώς οι κοινωνικές επαφές βοηθούν γενικά στην αντιμετώπιση του άγχους
  • Αν είναι δυνατό, ασκηθείτε στη φύση ή σε ένα πάρκο, καθώς έτσι περιορίζεται περισσότερο το άγχος και το στρες

Αν και οι επιστημονικές έρευνες είναι σημαντικές, δεν χρειάζεται να συμβουλευτείτε ένα ειδικό ή τα αποτελέσματα μίας έρευνας για να καταλάβετε ότι νιώθετε καλύτερα μετά την άσκηση. Θυμηθείτε το αίσθημα αυτό και χρησιμοποιήστε το ως κίνητρο για να συνεχίσετε την άσκηση καθημερινά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Paolo Gamba

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα