Ο Καρκίνος του Μαστού Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Είναι επίσης μία από τις πλέον θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, με τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης να προσεγγίζουν το 91%.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλά, ωστόσο, αρκετές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, διατρέχουν μία σειρά από άλλους κινδύνους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Η τελευταία έχει σχετιστεί με βλάβες στα οστά, πρόωρη εμμηνόπαυση και έκπτωση της καρδιακής υγείας.

Μία νέα έρευνα από Σάο Πάολο στη Βραζιλία, επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες άνω των 45 που έχουν λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause του North American Menopause Society (NAMS), εξηγούν επίσης γιατί οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Εκτός από την τοξικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, αρκετές γυναίκες λαμβάνουν αντιοιστρογόνα αν ο καρκίνος του μαστού έχει ευαισθησία σε αυτά. Η μείωση των οιστρογόνων έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου», είπε η Δρ Τζοάν Πίνκερτον, διευθύντρια του NAMS.

Τι Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου;

Στην έρευνά τους, ο Δρ Ντανιέλ ντε Αραούχο Μπρίτο Μπούττρος και οι συνεργάτες του εξέτασαν 288 γυναίκες-εθελοντές. Από αυτές, οι 96 είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες 192 ήταν εντελώς υγιείς και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Όλες οι γυναίκες ήταν ηλικίας άνω των 45 ετών, στην εμμηνόπαυση και δεν είχαν παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες άνω των 45 χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού, αυτές που είχαν λάβει θεραπεία για τη νόσο είχαν υψηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, αθηροσκλήρωσης, υπερτριγλυκεριδαιμίας, καθώς και κοιλιακής παχυσαρκίας.

Οι παραπάνω καταστάσεις αποτελούν στο σύνολό τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν επίσης αυξημένος στις γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού.

«Σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες (σχεδόν 12%) θα παρουσιάσει διηθητικό καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της», δήλωσε η Δρ Πίνκερτον.

Καθώς ο αριθμός των γυναικών που θα λάβουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι αρκετά μεγάλος, είναι σημαντικό να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να ζητήσουν οδηγίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας, έτσι ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο υποτροπών του καρκίνου του μαστού όσο και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επομένως, κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, πρέπει να γίνεται και εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, η οποία θα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας», κατέληξε η Πίνκερτον.

Φωτογραφία: jacinta lluch valero

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα