Ο Καφές Φίλτρου Προστατεύει από το Διαβήτη Τύπου 2

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ωστόσο η παρατήρηση αυτή αφορά μόνο τον καφέ φίλτρου. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα από επιστήμονες στο Chalmers University of Technology στη Σουηδία, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι η προετοιμασία του καφέ επηρεάζει τις επιδράσεις του ροφήματος στην υγεία.

Αρκετές προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση καφέ και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε μία νέα μέθοδο με σκοπό να διαπιστώσει αν υπάρχουν διαφορετικά οφέλη από τα διάφορα είδη καφέ.

«Ανιχνεύσαμε συγκεκριμένα μόρια-βιοδείκτες στο αίμα των ασθενών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα οποία είναι διαφορετικά για τα διάφορα είδη καφέ. Οι βιοδείκτες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυσή μας όταν εξετάσαμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι ο καφές φίλτρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα είδη καφέ», είπε ο Rikard Landberg, καθηγητής στο Chalmers University.

Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω βιοδείκτες οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι οι εθελοντές που πίνουν 2-3 ποτήρια καφέ φίλτρου κάθε μέρα έχουν 60% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που πίνουν 1 ή λιγότερο. Καμία επίδραση δεν παρατηρήθηκε σε αυτούς που έπιναν άλλα είδη καφέ.

Σύμφωνα με τον Landberg, αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καφές έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις για την υγεία, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αντίληψη αυτή αποδίδεται πιθανώς σε προηγούμενες έρευνες που είχαν διαπιστώσει ότι ορισμένα είδη καφέ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, καθώς περιέχουν διτερπένες.

«Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι κατά την παρασκευή του καφέ φίλτρου, οι διτερπένες απομακρύνονται από το ρόφημα. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη των άλλων μορίων, όπως οι διάφορες φαινολικές ουσίες. Σε μικρές ποσότητες, ακόμα καιη καφεΐνη μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία», πρόσθεσε.

Το ερώτημα είναι επομένως αν οι διτερπένες επηρεάζουν επίσης αρνητικά το μεταβολισμό των σακχάρων και κατά συνέπεια αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν εξέτασε αρκετά είδη καφέ μεταξύ των οποίων και ο espresso. Επομένως, οι ερευνητές είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα εξετάσουν και αυτές τις μεθόδους προετοιμασίας έτσι ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Τόνισαν επίσης ότι η προετοιμασία των κόκκων του καφέ είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τις επιδράσεις του καφέ.

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο που λέγεται “metabolomics” σε συνδυασμό με τυπικά ερωτηματολόγια διατροφής. Η νέα αυτή τεχνική επιτρέπει να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα μόρια στο αίμα, γεγονός που ξεπερνά το πρόβλημα της ανακρίβειας από τις αναφορές των ασθενών για τη διατροφή τους.

«Η τεχνική αυτή αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για να εξετάσουμε τις επιδράσεις συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στον μεταβολισμό. Μας επιτρέπει επίσης να εξετάσουμε πως επηρεάζεται ο κίνδυνος διαφόρων νόσων από την κατανάλωση των παραπάνω», δήλωσε ο Lin Shi, επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα