Ο Καφές Επηρεάζει την Ποιότητα του Ύπνου στις Νεαρές Γυναίκες

Σχεδόν το 50% των γυναικών νεαρής ηλικίας που έλαβαν μέρος σε μία νέα έρευνα ανέφερε ότι δεν έχει καλή ποιότητα ύπνου, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται μάλιστα σε αυτές που έπιναν καφεϊνούχα ροφήματα με ζάχαρη ή ενεργειακά ποτά.

«Η νεαρή ενήλικη ζωή είναι μία περίοδος σημαντικών αλλαγών που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία», είπε η Doborah Rohm Young, διεθύντρια συμεριφορικής έρευνας στο Kaiser Permanente South California. «Η ποιότητα του ύπνου είναι ένας παράγοντας που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν γίνει άλλες έρευνες που εξέτασαν την επίδραση διαφόρων συμπεριφορών στον ύπνο στους νεαρούς ενήλικες».

Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις 462 γυναικών που είχαν λάβει μέρος σε μία διαμήμη μελέτη ως έφηβοι το 2006.

Το 2015, οι γυναίκες αυτές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να προσδιοριστεί η διάρκεια του ύπνου, ο αριθμός των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η διάρκεια που χρειάζεται για την έλευση του ύπνου και η χρήση υπνωτικών φαρμάκων. Η ποιότητα του ύπνου προσδιορίστηκε με βάση 7 χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον ύπνο.

Συνολικά, το 45.2% των γυναικών είχε κακή ποιότητα ύπνου.

Οι συνήθεις των γυναικών για την κατανάλωση καφέ εκτιμήθηκαν με συνεντεύξεις όπου οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα που πίνουν σόδα, ενεργειακά ποτά ή καφεϊνούχα ροφήματα με ζάχαρη σε ένα διάστημα 7 ημερών.

Οι γυναίκες που έπιναν συχνά ενεργειακά ποτά ή καφεϊνούχα ροφήματα με ζάχαρη, είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health.

Σύμφωνα με τη Young, δύο ευρήματα ήταν αυτά που ξεχώρισαν περισσότερο.

«Πρώτον, τα ποσοστά των εθελοντών με κακή ποιότητα ύπνου ήταν ιδιαίτερα υψηλά και προσέγγιζαν σχεδόν το 50%», όπως τόνισε. «Δεύτερον, ακόμα και η χαμηλή κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων με ζάχαρη, συνδέθηκε με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Ο σχεδιασμός της έρευνας δεν της επέτρεψε να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δεν κατάφερε δηλαδή να αποδείξει ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων προκαλεί τις διαταραχές στον ύπνο των γυναικών. Επιπλέον, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, γεγονός που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο κακής ποιότητας ύπνου.

Σύμφωνα με την Dr Suzanne Bertisch, κλινική διευθύντρια το Behavioral Sleep Medicine at Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, η οποία δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, η σύνδεση ανάμεσα στα καφεϊνούχα ροφήματα με ζάχαρη και τη κακή ποιότητα του ύπνου είναι αρκετά σύνθετη.

«Η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι εθελοντές δεν κοιμούνται επαρκώς, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλεί και αιτιολογικό παράγοντα για τις διαταραχές το ύπνου», είπε η Bertisch.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου στις νεαρές γυναίκες. Ένα από τα ισχυρά σημεία της έρευνας ήταν ότι έκανε προσαρμογή για ορισμένους σημαντικούς παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον και η εργασιακή κατάσταση.

«Άλλοι παράγοντες που πρέπει σίγουρα να εξεταστούν είναι αυτοί που σχετίζονται με τη διάθεση, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη. Ορισμένες παθήσεις που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως η ημικρανία, εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στις νεαρές γυναίκες».

Η Bertisch σημείωσε ότι οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης δεν συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την εργασία των γυναικών σε βάρδιες, τη διατροφή και τη συνολική κατανάλωση καφεΐνης, παράγοντες που πιθανώς επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Όπως κατέληξε, σίγουρα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων με ζάχαρη επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου στις νεαρές γυναίκες.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα