Νέος Παράγοντας Κινδύνου για την Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα, γεγονός που καθιστά τα οστά ευαίσθητα και εύθραυστα.

Εμφανίζεται συνήθως στους ηλικιωμένους και συχνότερα στις γυναίκες, ωστόσο ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Καθώς η έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τη νόσο συνεχίζεται, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτή.

Μία νέα έρευνα από το Barcelona Institute for Global Health, οι παρατηρήσεις της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, δείχνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην τρίτη ηλικία.

«Η έρευνά μας προσφέρει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υγείας των οστών», είπε ο Otavio Ranzani, PhD, επικεφαλής της έρευνας.

Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση Μπορεί να Επηρεάσει την Οστική Υγεία

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την οστική υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης σε 3.717 εθελοντές από την Ινδία, εκ των οποίων οι 1.711 ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα μέτρα για να εκτιμήσουν την έκθεση των εθελοντών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, υπολογίζοντας τα επίπεδα επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και παραμένουν στον αέρα για αρκετό χρόνο, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό δια μέσου των πνευμόνων.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τα υλικά και τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν κατά το μαγείρεμα.

Η ομάδα θέλησε να εξετάσει αν μπορεί να προσδιοριστεί σύνδεση ανάμεσα στην ποιότητα του αέρα και την υγεία των οστών. Για το σκοπό αυτό υπολόγισαν την οστική πυκνότητα στην οσφυϊκή μοίρα και το αριστερό ισχίο των εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν χαμηλότερα επίπεδα οστικής μάζας.

Η παραπάνω παρατήρηση, σύμφωνα με το Ranzani, αποδίδεται πιθανώς «στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση».

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι η έκθεση των εθελοντών σε επιβλαβή σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν 32.8 mcg ανά κυβικό μέτρο ετησίως, ποσότητα η οποία ξεπερνά κατά πολύ το ανώτατο όριο (10) που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Οι παρατηρήσεις μας ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σημαντικά την οστική υγεία, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα», κατέληξε η Cathryn Tonne, PhD, μία επιστήμονας που είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα