Νέα Θετικά Δεδομένα για τον Καφέ: Μειώνει τον Κίνδυνο Θανάτου και σε Αυτούς που Προσθέτουν Ζάχαρη

Συγκριτικά με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου καφέ, οι ενήλικες που κάνουν μέτρια κατανάλωση καφέ καθημερινά (1.5 – 3.5 ποτήρια) έχουν μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από όλα τα αίτια σε ένα διάστημα 7 ετών. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Προηγούμενες που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία, είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφέ πράγματι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Ωστόσο, στις έρευνες αυτές δεν είχε γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη καφέ, καθώς και τα γλυκαντικά (τεχνητά ή φυσικά) που προστίθενται σε αυτόν από αρκετούς ανθρώπους.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης προέρχεται από τη Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας και χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στον καφέ χωρίς γλυκαντικά, τον καφέ με τεχνητά γλυκαντικά και τον καφέ με φυσικά γλυκαντικά (ζάχαρη) με τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και από συγκεκριμένες παθήσεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 171.000 εθελοντές από τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις προτιμήσεις τους στην κατανάλωση καφέ. Ακολούθως, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας του κάθε εθελοντή για ένα διάστημα 7 ετών.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα από την ανάλυση των δεδομένων, οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά οποιαδήποτε ποσότητα καφέ χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών είχαν 16-21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αντίστοιχα, αυτοί που έπιναν 1.5-3.5 ποτήρια καφέ με ζάχαρη είχαν 29-31% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με την ίδια ομάδα ελέγχου. Η ποσότητα της ζάχαρης που στον καφέ των περισσοτέρων εθελοντών ήταν το 1 κουτάλι, όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα.

Αναφορικά με αυτούς που χρησιμοποιούσαν τεχνητά γλυκαντικά στον καφέ τους, τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή και επομένως οι επιστήμονες τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες ειδικά σε αυτό τον πληθυσμό.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι, αν και ο καφές έχει σίγουρα ορισμένες ουσίες που προσφέρουν οφέλη για την υγεία, η παρούσα μελέτη δεν κατάφερε να κάνει προσαρμογή για όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η διατροφή, καθώς και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής. Επιπλέον, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέρχονται από μία χώρα όπου το τσάι είναι εξίσου δημοφιλές με τον καφέ. Ακόμη, η ποσότητα της ζάχαρης στον καφέ των εθελοντών είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που προστίθεται σε διάφορα ροφήματα με βάση τον καφέ που σερβίρονται σε γνωστές αλυσίδες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι συγγραφείς του άρθρου τονίζουν ότι για τους περισσότερους από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τις συνήθειές μας αναφορικά με την κατανάλωση καφέ.

Φωτογραφία: Porapak Apichodilok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα