Νέα Θετικά Δεδομένα για το Τσάι: Μειώνει τον Κίνδυνο Πρωίμου Θανάτου

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρωίμου θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που εξέτασε δεδομένα από τη βάση UK Biobank. Σε ένα δείγματα σχεδόν 500.000 εθελοντών, οι επιστήμονες της ανάλυσης παρατήρησαν ότι αυτοί που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτήρια τσάι την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια για ένα διάστημα 11.2 ετών συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν τσάι. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Αν και αυτοί που έπιναν ένα ποτήρι τσάι την ημέρα είχαν περίπου 5% μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, αυτοί που έκαναν μεγαλύτερη κατανάλωση είχαν περισσότερα οφέλη. Συγκεκριμένα:

 • 2-3 ποτήρια την ημέρα: 13% μειωμένος κίνδυνος
 • 4-5 ποτήρια: 12% μειωμένος κίνδυνος
 • 6-7 ποτήρια: 12% μειωμένος κίνδυνος
 • 8-9 ποτήρια: 9% μειωμένος κίνδυνος
 • 10 ή περισσότερα ποτήρια: 11% μειωμένος κίνδυνος

«Περίπου το 90% των εθελοντών στην έρευνά μας έπινε μαύρο τσάι, επομένως πρακτικά τα αποτελέσματα της μελέτης μας αφορούν αυτό το είδος τσαγιού», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Όπως υποστήριξαν, όλες οι μελέτες για το τσάι μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί κυρίως με το πράσινο και όχι με το μαύρο τσάι.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να αποτελεί κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, αν δεν πίνετε ήδη τσάι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε την κατανάλωσή του με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι το τσάι συνδέεται και μειωμένο κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά αίτια θανάτου.

Στις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες κάνοντας προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες του τρόπου ζωής, η κατανάλωση 2 ή περισσοτέρων ποτηριών τσαγιού συνδέθηκε με 14-24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια που συνδέονται με το καρδιαγγειακό, ενώ το χαμηλότερο κίνδυνο είχαν αυτοί που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση τσαγιού.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση 2-3 ποτηριών τσαγιού την ημέρα συνδέθηκε με 17% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εμφράγματος του μυοκαρδίου, αν και δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση σε όσους έπιναν 4-7 ποτήρια την ημέρα. Ωστόσο, αυτοί που έπιναν 8 ή περισσότερα ποτήρια είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Αναφορικά με το θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτοί που έπιναν 10 ή περισσότερα ποτήρια την ημέρα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (52%).

Η κατανάλωση 2-3 ποτηριών τσάι την ημέρα συνδέθηκε επίσης με μικρή μείωση στον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις ή νοσήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Μία σημαντική λεπτομέρεια στην οποία στάθηκαν οι συγγραφείς είναι ότι τα οφέλη που παρατήρησε η μελέτη ήταν ανεξάρτητα από τον τρόπο προετοιμασίας του τσαγιού. Στην έρευνα έγινε επίσης προσαρμογή για τον μεταβολισμό της καφεΐνης σε κάθε εθελοντή.

«Το τσάι είναι μία ουσία πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, επομένως προστατεύουν από τον καρκίνο, την καρδιαγγειακή νόσο και άλλες παθήσεις», υποστηρίζει η ομάδα της έρευνας.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 498.043 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη UK Biobank. Οι ηλικίες των εθελοντών ήταν από 40 έως 69 και το 90% ήταν Καυκάσιοι.

Στο δείγμα που εξετάστηκε, το 85% έπινε καθημερινά τσάι. Ειδικότερα:

 • Το 11.5% έπινε 1 ποτήρι ή λιγότερο
 • Το 29.4% έπινε 2-3 ποτήρια
 • Το 25.5% έπινε 4-5 ποτήρια
 • Το 11.8% έπινε 6-7 ποτήρια
 • Το 3.7% έπινε 8-9 ποτήρια
 • Το 3.4% έπινε 10 ποτήρια ή περισσότερο

Οι άνδρες έπιναν γενικά περισσότερα ποτήρια τσάι από τις γυναίκες, ενώ αυτοί που έπιναν περισσότερα από 10 ποτήρια τσάι την ημέρα, συνήθως ήταν και καπνιστές.

Φωτογραφία: NIKOLAY OSMACHKO

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα