Νέα Μελέτη: Τα Ωμέγα-3 Μειώνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού στις Γυναίκες

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη 2η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ενοχοποιείται για το 1/3 περίπου των νέων διαγνώσεων καρκίνου ετησίως και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μέσης ή τρίτης ηλικίας.

Αν και διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, η διατροφή αναδεικνύεται τελευταία για το ρόλο της στην παθολογία της νόσου.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, υπάρχει ανάστροφη σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και την κατανάλωση n-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (n-3 PUFAs), ιδιαίτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με παχυσαρκία.

Τα PUFAs στην Πρόληψη του Καρκίνου

Τα PUFAs ανήκουν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μία κατηγορία λιπών που προσφέρουν μία σειρά οφέλη στην υγεία μας.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 1.589 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού καθώς και 1.621 γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνο που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες εξέτασαν την κατανάλωση n-3 PUFAs και στις δύο ομάδες.

Επιπλέον, εξερεύνησαν αν η σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω ωμέγα-3 και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού επηρεάζεται από την κατανάλωση λινολεϊκού οξέος, την εμμυνόπαυση ή τα επίπεδα των ορμονικών υποδοχέων.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η αυξημένη κατανάλωση των n-3 PUFAs συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, με τη σύνδεση αυτή να είναι περισσότερο εμφανής στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, ιδιαίτερα οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αυξάνοντας την κατανάλωση n-3 PUFAs στη διατροφή τους. Η σύνδεση αυτή ήταν ασθενέστερη για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Παράγοντες Κινδύνου για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά το 50ο έτος ζωής. Οι γυναίκες με συγκεκριμένα γονίδια, καθώς και οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που έχει παράγοντες κινδύνου θα εμφανίσει τελικά καρκίνο του μαστού.

Τελικά, περίπου το 7% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, στις γυναίκες αυτές ο καρκίνος είναι συνήθως επιθετικός και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.

Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλεί ήπια συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οφέλη από την Αύξηση των PUFAs στη Διατροφή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν n-3 PUFAs ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού προστατεύοντας τον τελευταίο από μία σειρά νόσους.

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αντικαρκινική δράση των ουσιών αυτών αποδίδεται πιθανώς στις παραπάνω ιδιότητές τους. Τελευταία δεδομένα ερευνών μάλιστα έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να περιορίσουν την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των νεοπλασμάτων μειώνοντας την αιμάτωση των τελευταίων.

Ποια Τρόφιμα έχουν Υψηλή Περιεκτικότητα σε PUFAs;

Γενικότερα, τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 και n-3 PUFAs είναι:

  • Τα ψάρια
  • Τα φυτικά έλαια
  • Τα καρύδια
  • Ο ηλιόσπορος και το ηλιέλαιο
  • Τα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν επίσης καλές πηγές ωμέγα-3 και γενικά συνιστώνται για τη βελτίωση της γενικότερης υγείας. Η κατανάλωση θαλασσινών που περιέχουν ωμέγα-3, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και τα οστρακοειδή μπορεί να περιορίσει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν κυρίως α-λινολενικό οξύ, ενώ τα ψάρια έχουν υψηλότερες ποσότητες εικοσαπεντανοϊκού οξέος και δοκοσαεξανοϊού οξέος. Οι δύο τελευταίες ουσίες γνωρίζουμε σήμερα ότι περιορίζουν τη φλεγμονή.

Ποια είναι η Ιδανική Ποσότητα Ωμέγα-3 που Πρέπει να Καταναλώνουμε;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, καθώς και οι συνυπάρχουσες παθήσεις.

Για το λόγο αυτό, ο μόνος που μπορεί να απαντήσει ποια είναι η ιδανική ποσότητα ωμέγα-3 που θα πρέπει να καταναλώνετε είναι ο γιατρός σας.

Γενικά, πάντως, θα πρέπει να θυμάστε ότι η ποσότητα υγιεινών λιπών στη διατροφή μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20-35% της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων.

Φωτογραφία: Farhad Ibrahimzade

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα