Νέα Μελέτη: Τα Αντικαταθλιπτικά Δεν Βελτιώνουν την Ποιότητα Ζωής Μακροπρόθεσμα

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μακροπρόθεσμα δεν έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό PLOS ONE.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν και διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραπάνω διαταραχής, οι επιδράσεις τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών μακροπρόθεσμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο εντόνων αντιπαραθέσεων στην επιστημονική κοινότητα.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες από μία μεγάλη βάση δεδομένων στις ΗΠΑ η οποία καταγράφει όλες τις υπηρεσίες υγείας που χρησιμοποιούν Αμερικανοί πολίτες. Από το σύνολο των παραπάνω ασθενών η επιστημονική ομάδα εξέτασε αποκλειστικά τους ασθενείς με ιστορικό διάγνωσης κατάθλιψης. Στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 17.47 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κατάθλιψης ετησίως, με το 57.6% των ασθενών αυτών να λαμβάνει τελικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων συνδέθηκε με βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με βάση την κλίμακα SF-12 (μία γνωστή κλίμακα που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής ενός ασθενούς). Ωστόσο, όταν τα οφέλη από τη λήψη των φαρμάκων εξετάστηκαν συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών με κατάθλιψη που δεν έλαβαν φάρμακα, διαπιστώθηκε ότι η σύνδεση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής δεν είναι στατιστικώς σημαντική ούτε για τη σωματική, αλλά ούτε για την ψυχική υγεία. Με άλλα λόγια, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς που έλαβαν αντικαταθλιπτικά για 2 χρόνια δεν ήταν στατιστικώς σημαντική συγκριτικά με την ποιότητα ζωής σε αυτούς που δεν έλαβαν τα παραπάνω φάρμακα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι επιστήμονες δεν έκαναν διαχωρισμό για τα διάφορα είδη κατάθλιψης, αλλά ούτε για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτό τον παράγοντα, εξετάζοντας παράλληλα αν η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Προφανώς, αν ο γιατρός σάς έχει συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να συνεχίσετε κανονικά τη λήψη τους. Ωστόσο, νέες έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν αν τα φάρμακα μπορούν πράγματι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από ψυχοθεραπεία στους ασθενείς με κατάθλιψη, καθώς μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Ron Lach / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα