Νέα Μελέτη: Η Μεσογειακή Δίαιτα Προστατεύει από τις Επιπλοκές της Κύησης

Η γυναίκες που ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα την περίοδο της σύλληψης έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές της κύησης σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μεγάλης μελέτης από τις ΗΠΑ.

Η μελέτη αυτή εξέτασε συνολικά 7.798 γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη και διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ψαριών και τροφίμων ολικής αλέσεως με παράλληλο περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της μελέτης στο περιοδικό JAMA Network Open.

21% Μειωμένος Κίνδυνος Επιπλοκών

Οι γυναίκες που εξετάστηκαν στη μελέτη συμμετείχαν στη βάση Nulliparous Pregnancy Outcomes Study: Monitoring Mothers-to-Be, στην οποία είχαν εγγραφεί συνολικά 10.038 γυναίκες στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου του 2010 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2013.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα σκορ συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν περίπου 21% μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών της κύησης σε σχέση με αυτές που ακολουθούσαν άλλες δίαιτες. Μάλιστα, όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό συμμόρφωσης, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνο εκλαμψίας, προεκλαμψίας και διαβήτη της κύησης.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και τον κίνδυνο υπέρτασης, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και θνησιγένειας.

Συνολικά, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατανάλωση 9 τροφίμων:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Ψάρια
  • Αναλογία μονοακόρεστων/πολυακόρεστων λιπών
  • Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
  • Αλκοόλ

Καμία Διαφορά Ανάλογα με τη Φυλή και το ΔΜΣ

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας, τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με τη φυλή ή το δείκτη μάζας σώματος των γυναικών πριν την κύηση. Ωστόσο, η προστατευτικές επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας ήταν περισσότερο εμφανείς στις ηλικίες άνω των 35 ετών, όπως ανέφερε η ομάδα.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε η ομάδα ήταν ότι το διάστημα που εξετάστηκε, δηλαδή η περίοδος που έγινε η σύλληψη, αντικατοπτρίζει καλύτερα τη γενικότερη διατροφή μίας γυναίκας επομένως μας δίνει μία πιο καθαρή εικόνα.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η κατάσταση της υγείας μίας γυναίκας κατά τη σύλληψη του εμβρύου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της εγκυμοσύνης. Επίσης γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή δίαιτα είναι ωφέλιμη για όλους», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Μία Δίαιτα που Δεν είναι Διαθέσιμη σε Όλους

Αν και η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί πράγματι να προσφέρει οφέλη στην εγκυμοσύνη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο να ακολουθήσουν τη δίαιτα αυτή.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα πιθανώς δεν μπορούν να αγοράσουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή ψάρια, γεγονός που σίγουρα επηρεάζει την ικανότητά τους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της δίαιτας.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι η πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχαν ήταν καυκάσιες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, επομένως τα αποτελέσματά της ενδεχομένως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με την ομάδα είναι να εξεταστεί αν οι καμπάνιες προώθησης της Μεσογειακής δίαιτας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να περιορίσουν τα ποσοστά επιπλοκών της κύησης σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα