Νέα Έρευνα: Βακτήρια της Στοματικής Κοιλότητας Αυξάνουν τον Κίνδυνο Υπέρτασης στις Γυναίκες

Ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Ως υπέρταση ορίζονται οι τιμές της συστολικής πίεσης πάνω από 130 mmHg ή οι τιμές της διαστολικής πίεσης πάνω από 80 mmHg.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η υπέρταση εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

«Καθώς τόσο η περιοδοντική νόσος όσο και η υπέρταση εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στην τρίτη ηλικία, αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πράγματι σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και τον κίνδυνο υπέρτασης, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη της νόσου», ανέφερε ο Michael J. LaMonte, Ph.D., M.P.H., εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν δεδομένα για 1.215 γυναίκες στην εμμηνόπαυση (μέση ηλικία 63 ετών κατά την εγγραφή τους στη μελέτη το 1997-2001). Όταν ξεκίνησε η έρευνα, οι επιστήμονες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των γυναικών και έλαβαν δείγματα από τις οδοντικές πλάκες τους, καθώς στις τελευταίες βρίσκονται συνήθως τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την περιοδοντική νόσο. Για κάθε γυναίκα, οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης τη φαρμακευτική της αγωγή καθώς και διάφορους παράγοντες από τον τρόπο ζωής.

Στην αρχή της μελέτης, το 35% περίπου των γυναικών (429) είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση (<120/80 mmHg), χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα. Το 24% (306) είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση χωρίς ωστόσο να λαμβάνει φάρμακα, ενώ το υπόλοιπο 40% (480) είχε διαγνωστεί με υπέρταση και έπαιρνε φάρμακα.

Η επιστημονική ομάδα κατάφερε να απομονώσει 245 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων από τις πλάκες. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών που δεν είχαν υπέρταση ή δεν έπαιρναν θεραπεία για υπέρταση στην αρχή της έρευνας, τελικά διαγνώστηκαν με υπέρταση στα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης:

  • 10 βακτήρια συνδέονται με 10-16% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και
  • 5 άλλα είδη βακτηρίων συνδέονται με 9-18% μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης

Τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς, κλινικούς ή παράγοντες του τρόπου ζωής.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έκαναν περαιτέρω αναλύσεις στα αποτελέσματα με σκοπό να εξετάσουν αν η ηλικία, το κάπνισμα ή άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ισχύ της σύνδεσης.

Όπως διαπίστωσαν, η ηλικία ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέαζε τη σύνδεση καθώς οι γυναίκες που ήταν στην εμμηνόπαυση είχαν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση εφόσον είχαν τα παραπάνω βακτήρια.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία μας δεν επηρεάζεται μόνο από τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου. Η παρούσα μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετάσουμε και νέους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν την πιθανότητα να εμφανιστεί υπέρταση. Στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες που θα εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντικό νόσο και την υπέρταση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», αναφέρει ο Willie Lawrence, MD, επικεφαλής της επιτροπής NHCI του American Heart Association.

Λόγω του είδους της, η παρούσα έρευνα παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Cedric Fauntleroy / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα